Češka žijící v Berlíně popisuje svou zkušenost jako vlastník bytu, když se rozhodli pro rekonstrukci. Příběh je pravdivý, ač neuvěřitelný. (Foto: Flickr / ilustrační)

Občas se mě přátelé ptají, jaký je život v Berlíně. Když jim říkám, že se to dá těžce popsat, tak moc nerozumí. Dám aktuální příklad.

Jako vlastníci bytu v osobním vlastnictví v Berlíně jsme se rozhodli pro rekonstrukci koupelny, každá i mini rekonstrukce bytu musí mít souhlas městské části. Jsou to i takové věci jako výměna umyvadla, nebo toalety. Pro jednotlivé městské části jsou dány maximální limity, za kolik daná toeleta musí být. Vzhled a cenu schváleuje úředník. Například v naší čtvrti nesmí být obklad v koupelně či kuchyní za víc jak 20 Euro ( 480 Kč) za metr čtvereční, pračka nesmí být v koupelně, ale v kuchyni, kuchyň nesmí být vestavěná, to je ultra luxus, ale pouze deska a pod ní pračka lednička atd. Občas povolí vestavěnou z Ikea, ale nestává se to často. Pokud nepožádáte o povolení, jsou tam obří pokuty a pokud by jste něco udělali a nesplňuje limity, tak dostanete jak pokutu, tak to budete muset vše vrátit do původního stavu, nebo stavu limitů. Tyto zákony mají zabraňovat gentrifikaci, tedy vystěhovávání půvůdních obyvatel a zdražování nájmů. Idea hezká, ale jako vše v Berlíně do extrému 🙂.

Loni jsme dostali povolení, poslali planované vyfocené umyvadlo, záchod, obklad a sprchovou vaničku – povoleno. Tehdy mne na městské časti řekli limity pro náš byt a paní zmínila, že imitace jsou možné, ale že se určitě nebudou vejít do limutu 20 EUR za metr čtverečích.

Minulej týden jsme chtěla objednat konečně obklad pro koupelnu a koukám, že ten náš povolenej je vyprodán. Člověk co by nám měl udělat koupelnu řekl, že v Bauhousu mají výprodej obkladu, který je jen za 13 Eur za metr, že je to levná imitace dřeva – nic extra, ale že do naší koupelny zapadne, protože máme dřevenou podlahu v celém bytu. Jen pro pocit jsem to poslala na městskou část, že povolenej obklad nebyl a že tedy dáme tenhle, ale že je do liminutu. No a jak jsem se dozvěděla, tak nové soudní nařízení zakazuje i imitace. Proto nám ho zakazují v našem bytě použít a doporučují se podívat po béžovém nebo černém obkladu a poslat fotky na schálení. To jak taková luxusní IMITACE dřeva v Berlíně vypadá se můžete podívat do komentu včetně vysvětlení od úředníka. Das ist Berlin!

Sandra Paur

Tuto zkušenost potvrzuje i deník The Guardian, který uvádí, že se místní obyvatelé spojili, aby přijali zákony proti snahám majitelů nemovitostí o rekonstrukci, modernizaci a zvyšování nájmů. Ne všichni si však myslí, že tato „ochrana sociálního prostředí“ je pro Berlín dobrá.

Zdroj: theguardian.com