Ruské ministerstvo obrany odhalilo podrobnosti o probíhajících rychlých vojenských cvičeních s ostrými střelbami, která začala 14. dubna. (Foto: Flickr)

Prezident Putin zároveň cvičení označil za úspěch ve chvíli, kdy je většina sil soustředěna na Ukrajině. Ministr obrany Sergej Šojgu v pondělí uvedl, že v rámci nečekané prověrky bojové připravenosti ruské tichomořské flotily bylo do stavu zvýšené bojové pohotovosti uvedeno více než 25 000 vojáků.

„Jsou zapojeni do palebných cvičení a taktických cvičení a zároveň pracují na zlepšení součinnosti mezi různými druhy vojsk,“ řekl Šojgu. Prozradil také, že se rozsáhlých cvičení účastní celkem 167 lodí, 12 ponorek a 89 letadel a vrtulníků.

Šojgu upřesnil, že během cvičení budou ruské strategické bombardéry s jadernými zbraněmi dlouhého doletu „létat nad centrální částí Tichého oceánu a imitovat údery na skupiny nepřátelských lodí“.

Tato cvičení, která jsou daleko od frontových linií války na Ukrajině, jsou pravděpodobně pokusem demonstrovat Západu, že Rusko má stále obrovský vojenský potenciál v různých oblastech. Agentura Associated Press podrobně popsala rozsah cvičení následovně:

Ministerstvo obrany prohlásilo, že sektory v jižní části Ochotského moře, v zálivu Petra Velikého v Japonském moři a v zálivu Avacha na jihovýchodním pobřeží poloostrova Kamčatka budou po dobu cvičných odpalů torpéd a raket a dělostřeleckých cvičení uzavřeny pro námořní a leteckou dopravu.

Ministerstvo uvedlo, že cílem cvičení je „prověřit připravenost Tichomořské flotily k odražení agrese“. Ministerstvo označilo brífink za projev „dobrovolné transparentnosti“ Ruska.

Šojgu řekl v okamžiku, kdy na Ukrajině stále zuří pozemní a letecká válka, že „nikdo nepřerušil úkol rozvíjet námořnictvo“, a prohlásil, že „závěrečná fáze“ cvičení bude zahájena v úterý. Již dříve poznamenal, že při prověrkách bojové připravenosti jde o „zvýšení schopnosti ozbrojených sil plnit úkoly při odrážení agrese potenciálního nepřítele z námořních směrů“.

V pondělí prezident Putin pochválil „vysokou úroveň“ výkonu ruského námořnictva a ozbrojených sil při cvičení a prohlásil, že takových cvičení se bude konat více.

Ve Švédsku v pondělí začalo mezinárodní vojenské cvičení Aurora-23, největší za posledních 25 let. Potrvá do 11. května a zúčastní se ho Spojené státy, Velká Británie, Finsko, Polsko, Norsko, Estonsko, Lotyšsko, Litva, Ukrajina, Dánsko, Rakousko, Německo a Francie, uvedlo švédské ministerstvo obrany.

Cílem cvičení je „zlepšit bojovou připravenost ozbrojených sil“ v případě hypotetického ozbrojeného útoku na Švédsko.

„Cvičení je jedním z hlavních nástrojů zvyšování, testování a demonstrace bojové připravenosti,“ uvedlo ministerstvo obrany. „Společně s vojenskými jednotkami z našich partnerských zemí posilujeme bezpečnost a zároveň zvyšujeme operační schopnosti Švédska.“

Cvičení bude probíhat ve vzduchu, na zemi i na moři. Zúčastní se ho přibližně 26 000 vojáků ze všech vojenských jednotek, především na jihu Švédska a také na ostrově Gotland.

Zdroj: abcnews.go.com