Bývalý americký prezident Barack Obama se nejméně na rok přesídlí do Keni jako zvláštní vyslanec pro diplomacii USA (SED), což je nasazení, za které jsem podle jeho slov „opravdu vděčný, protože vzdávám hold zemi svých otců a předků“.

Nominaci bývalého prezidenta s krycím jménem „Renegát“, který byl v letech 2009-2016 Obamovým viceprezidentem, potvrdil americký Senát, jenž stále častěji zkoumá možnost vysílání vysloužilých prezidentů do zemí jejich původu.

Očekává se, že Obama přiletí do země 13. června na akci, kterou jeho tým nazývá „průzkumnou cestou“, naznačil, že až konečně přistane, chce si zřídit kancelář mimo hlavní město Nairobi.

To mu podle jeho slov pomůže lépe pochopit decentralizaci a podpořit koordinaci mezi jednotlivými kraji, než bude moci usilovat o posílení diplomatického partnerství mezi Keňou a USA.

Vzhledem k tomu, že podle spekulantů by se ceny nemovitostí mohly během krátké doby ztrojnásobit, zahrnovaly úvahy o jeho pobytu původně i hrabství Siaya, které je domovem Alega, v němž leží vesnice Kogelo, kde už léta žije jeho babička (a širší rodina).

Dalšími byly Kajiado kvůli blízkosti Nairobi, Lamu a Mandera, kde měl na vlastní oči vidět občasnou hrozbu ze strany Al Šabábu, a lépe tak poradit USA, jak nejlépe a nejrychleji jednat.

Stále více se však zdá, že by se Obama mohl v Nyeri usadit, přičemž místní obyvatelé si všimli, že za oficiální rezidencí guvernéra Mutahiho Kahigy vyrůstá velkolepý, vysoce zabezpečený, ultramoderní blok s kryptickým označením „Yad Sloof Lirpa“, jehož využití vláda hrabství nemohla prozradit. Tento termín je starým sloganem spojeným s alma mater, Occidental College na Kolumbijské univerzitě.

Obama však stráví většinu času v Nairobi, kde se očekává natáčení jeho očekávaného dokumentárního filmu „V zemi mého otce“, k jehož vyprávění si částečně přizval Morgana Freemana a sira Davida Attenborougha.

„Bylo mým celoživotním snem vrátit se do Keni a dělat to, co zde dělají naši diplomaté. Toto je začátek mého nového, vzrušujícího života filmového emigranta,“ řekl včera za bujarého smíchu na večeři, kterou na jeho počest uspořádal Bílý dům.

Není jasné, zda Obamu doprovodí jeho manželka Michelle, ale zdroje z jeho okolí mohou potvrdit, že jeho dcery Malia a Sasha budou v zemi a možná se vůbec poprvé zapojí do politických jednání na vysoké úrovni.

Zdroj: standardmedia.co.ke