Francouzský prezident Emmanuel Macron v současné době v Pekingu naléhá na svého čínského kolegu Si Ťin-pchinga, aby „přivedl Rusko k rozumu“ kvůli válce na Ukrajině. (Foto: Twitter)

Francouzský vůdce dal jasně najevo, že jeho cílem je odradit Čínu od poskytování jakékoli úrovně podpory Moskvě, ať už politické, ekonomické nebo vojenské. „Vím, že se na vás mohu spolehnout, že přivedete Rusko k rozumu a všechny k jednacímu stolu,“ řekl Macron Siovi během dvoustranného setkání v rámci třídenní návštěvy.

V následném společném prohlášení zdůraznili vzájemnou výzvu k mírovým rozhovorům „co nejdříve“ a rovněž potvrdili nesouhlas s hrozbami nebo použitím jaderných zbraní.

Čínský vůdce pak na tiskové konferenci podle NY Times uvedl následující:

Si, který později vystoupil před novináři, reagoval do jisté míry pozitivně. Řekl, že „společně s Francií apelujeme na zdrženlivost a rozum“ v konfliktu, a dodal, že Čína usiluje o „rychlý návrat k mírovým jednáním při hledání politického řešení a o vybudování evropské architektury, která bude vyvážená a trvalá“.

Čínský vůdce po boku pana Macrona uvedl, že Čína „apeluje na ochranu civilistů. Jaderné zbraně nesmí být použity a jaderné válce je třeba se vyhnout“.

Macron svou cestu předznamenal tím, že by mohl sehrát „významnou roli“ při hledání cesty k míru, a to na základě „ochoty Číny zavázat se k řešení“.

Si se samozřejmě vrací z velmi „přátelské“ státní návštěvy Moskvy, kde se minulý měsíc setkal s prezidentem Vladimirem Putinem a měl v ruce čínský dvanáctibodový mírový plán. Ačkoli z tohoto setkání nevzešlo téměř nic konkrétního, mezi evropskými představiteli panovala naděje, že by Čína mohla alespoň nastartovat míč směrem k budoucím mírovým jednáním.

Macron prosí Čínu, aby vyvinula „tlak“ na Putina v souvislosti s invazí na Ukrajinu:

Čínský prezident rovněž potvrdil ochotu jednat s ukrajinským prezidentem Zelenským:

Si Ťin-pching „znovu potvrdil svou ochotu“ hovořit s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, „až nastanou vhodné podmínky a čas“, ale nenabídl žádný časový rámec takového rozhovoru, uvedl ve čtvrtek po setkání s nejvyšším čínským představitelem šéf Evropské komise.

Ursula von der Leyenová, předsedkyně komise, která je výkonným orgánem Evropské unie, novinářům řekla, že pana Si vybídla, aby ukrajinského prezidenta oslovil.

Ve čtvrtek bylo společné prohlášení Macrona a Xiho přijato evropskými trhy pozitivně a euro se vyšplhalo na maximum seance díky zprávě, že Xi bude usilovat o aktivní roli při pokračování mírových rozhovorů. Podle agentury Bloomberg „EUR/USD vzrostl o 0,1 % na 1,0916 poté, co byl až o 0,2 % níže; společná měna se vůči australskému dolaru vyšplhala na nejvyšší úroveň od srpna 2021“.

Zprávy z Pekingu se však setkaly s pokrčením ramen z Kremlu, přičemž mluvčí Dmitrij Peskov uvedl, že Rusko v současné době nevidí žádnou „perspektivu“, že by Čína zprostředkovala ukrajinský konflikt. Prozatím musí Rusko pokračovat ve své ofenzivě, uvedl. „Čína má nepochybně velmi účinný a velitelský potenciál pro zprostředkování,“ vysvětlil Peskov. „Ale situace s Ukrajinou je složitá, zatím nejsou žádné vyhlídky na politické urovnání.“

Zdroj: nytimes.com