V pondělí Der Spiegel informoval, že ukrajinská vláda obdržela 18 bojových tanků Leopard 2, které byly úspěšně dodány na ukrajinské hranice. (Foto: Flickr)

Ministr obrany Boris Pistorius dříve slíbil, že bojové tanky budou v ukrajinských rukou do konce března. Německá média rovněž uvedla, že bylo dodáno také asi 40 bojových vozidel pěchoty Marder.

Agentura Reuters dodávky samostatně potvrdila a navíc uvedla, že „německá armáda několik týdnů cvičila ukrajinské posádky tanků i vojáky určené k obsluze vozidel Marder na cvičištích v Münsteru a Bergenu na severu Německa“.

„Kromě německých vozidel se na Ukrajinu podle bezpečnostního zdroje dostaly také tři tanky Leopard darované Portugalskem,“ dodala zpráva.

Evropská média mezitím komentovala rozšířená tvrzení na sociálních sítích, že tanky Leopard jsou náchylné k uvíznutí v hlubokém bahně, jaké existuje v některých částech Ukrajiny; zprávy však zdůrazňují, že pro tato tvrzení zatím neexistují žádné důkazy.

Mezitím by také mohl brzy nastat příliv tanků Challenger II dodaných Spojeným královstvím na Ukrajinu poté, co ukrajinští vojáci ukončí výcvik:

Podle britského ministra obrany Bena Wallace se ukrajinští vojáci „vrátí do vlasti lépe vybaveni, ale ne do menšího nebezpečí“.

„Je skutečně inspirující být svědkem odhodlání ukrajinských vojáků, kteří na britské půdě dokončili výcvik na britských tancích Challenger II. Budeme při nich i nadále stát a uděláme vše pro to, abychom Ukrajinu podporovali tak dlouho, jak to bude nutné,“ řekl Wallace.

Není jasné, kam tanky dodané Západem zamíří nejdříve, ale jednou z pravděpodobných možností je frontová linie poblíž strategického města Bachmut v Doněcké oblasti.

Ukrajinské síly jsou tam již několik týdnů téměř obklíčeny, boje jsou stále prudké a předchozí ruská dynamika se údajně zastavila.

Zdroj: france24.com