Výrobce vakcíny mRNA, společnost Moderna, ustoupil od lednového plánu účtovat 110 až 130 dolarů za dávku vakcíny Covid-19 (z 26 dolarů za dávku u posilovacích injekcí) a nyní slibuje, že lidé nebudou muset za očkování platit, jakmile vláda USA přestane očkování nakupovat. (Foto: Flickr)

„Společnost Moderna je i nadále odhodlána zajistit, aby lidé ve Spojených státech měli přístup k našim vakcínám COVID-19 bez ohledu na platební schopnost,“ uvedla společnost v prohlášení a dodala, že vakcína „bude i nadále dostupná zdarma pro pojištěné osoby, ať už ji dostanou v ordinaci lékaře nebo v místní lékárně“.

Ti, kteří nejsou pojištěni – nebo jejichž pojištění je nedostatečné, se budou moci nechat očkovat „bezplatně“ prostřednictvím asistenčního programu společnosti Moderna.

Jak poznamenává The Epoch Times,

Vzhledem k tomu, že vakcíny COVID-19 byly zařazeny do očkovacího kalendáře pro děti, budou mít děti, jejichž rodiny si vakcínu nemohou zaplatit, nárok na jejich bezplatné očkování, přičemž náklady budou hradit daňoví poplatníci.

Stane se tak prostřednictvím programu nazvaného Vakcíny pro děti.

Poradci vlády, kteří doplnění očkovacího kalendáře doporučili, uvedli, že je to proto, že tyto vakcíny mohou zabránit závažným onemocněním. Nové vakcíny, které jsou připraveny nahradit původní očkování, zatím nejsou podloženy žádnými údaji z klinických studií.

Dr. Rochelle Walenskyová, ředitelka amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), uvedla, že jediným důvodem, proč byly vakcíny zařazeny do plánu, bylo to, aby mohly být hrazeny z programu Vakcíny pro děti.

„Byl to jediný způsob, jak by naše nepojištěné děti mohly mít přístup k vakcínám,“ řekla Walenská během slyšení v Kongresu 8. února. „To byl důvod, proč je zařadit do plánu.“

* * *

Toto oznámení přichází uprostřed propadu poptávky po vakcínách Covid-19.

Podle odhadů analytiků by společnosti Pfizer, Moderna, Gilead Sciences, AstraZeneca a Merck mohly utrpět pokles prodeje o téměř dvě třetiny, uvádí agentura Reuters.

„Zůstáváme skeptičtí k tomu, že tržby z vakcíny COVID porostou v roce 2024 a dále,“ uvedl v nedávném výzkumném sdělení analytik společnosti JPMorgan Chris Schott a dodal, že míra proočkovanosti by mohla klesnout ještě více než výrazný pokles, který byl již zaznamenán u posilovacích očkování v loňském roce.

Společnost Moderna rovněž očekává, že v roce 2023 dojde k výraznému poklesu tržeb.

Jediný produkt společnosti – vakcína COVID s messengerovou RNA – vytáhl v roce 2022 přibližně 18,4 miliardy dolarů. Analytici očekávají, že v roce 2023 klesnou na přibližně 7 miliard dolarů. Společnost by měla oznámit výsledky hospodaření koncem tohoto měsíce.

Analytik společnosti Oppenheimer & Co Hartaj Singh uvedl, že investoři jsou „frustrováni, že Moderna nevyužila svou palebnou sílu efektivněji a nepřipravila se na pokles tržeb a zisků v roce 2023 nebo 2024“.

Co se změnilo?

Zdroj: theepochtimes.com