„Norský střelec“ Anders Breivik se rozhodl organizovat kriminální seskupení. A to přímo ze žaláře. Vyplývá to z dopisů, jichž terorista Breivik psal doslova desítky denně a rozesílal neznámo kam a neznámo komu. Když jich napsal už tři stovky, znepokojilo to dokonce i norskou policii. S příbuznými měl vždy napjaté vztahy, ženu ani děti nemá. Začala prověrka, a vyšlo najevo, že své adresáty Anders osobně neznal. A proto dospěly norské úřady k závěru, že vrah 77 lidí, který spustil bombu ve vládní čtvrti Oslo a zastřelil mladé lidi v táboře na ostrově Utoya v červenci 2011, za což byl odsouzen k 21 letům ve vězení, by mohl zamýšlet něco špatného.


Obávají se, že pomocí těchto dopisů se snaží terorista „vytvořit kriminální síť, která může spáchat nějaké protiprávní činy“. Tím spíše, že Breivik se už nejednou pokusil zaregistrovat ze žaláře svou fašistickou stranu. Přičemž nikoli jednu, ale hned dvě. Jde o Norskou fašistickou stranu a Nordickou ligu. Více než to: v ultimativní formě požádal norské úřady, aby mu v politické činnosti nepřekážely. Vězeň prohlásil, že se stal fašistickým demokratem (není ale jasné, jak se tyto dva pojmy shodují), a že politická strana mu pomůže propagovat jeho ideologii nenásilnou cestou. Policie zachytila několik obálek, do nichž byly vloženy značné peněžní částky. Sám Breivik tvrdil, že by chtěl poslat peníze, které obdržel, svým stoupencům v Norsku a za jeho hranicemi.

„Obavy norských úřadů jsou naprosto odůvodněné s ohledem na společensko politickou situaci nejen v Norsku, ale i v celé Evropě“, soudí, generálmajor Federální bezpečnostní službě v záloze a člen Rady pro zahraniční a obrannou politiku Alexandr Michajlov:

[quote align="center" color="#999999"]

To je velmi nebezpečný jev, protože chápeme, že probíhá fašizace Evropy, vidíme, že se obnovují fašistické skupiny, a lidé, kteří zastávají tyto názory, potřebují vůdce, kolem něhož by se sjednotili, a to nezávisle na tom, jestli je na svobodě nebo ve vězení.[/quote]

V konečném důsledku úřady jenom zakázaly Breivikovi posílat dopisy, a ten hned vyjádřil své pohoršení nad porušením lidských práv. To je pochopitelné: samy norské úřady ho přece navykly pohodlnému životu. Žije přece už třetí rok jako na dovolené. Podmínky vězení mohli bychom mu závidět. Věznice je jen pro muže, a přitom mezi strážci jsou také ženy. A je to sice neuvěřitelné, ale strážci tam nemají zbraně! Více než to: Anders Breivik se stal nejdražší vězněm v moderních dějinách Norska. Obyčejný vězeň stojí rozpočet asi 100 tisíc eur ročně. Breivikovo věznění stojí 700 tisíc eur. A s tím není spokojen. Ve svých četných dopisech si stěžuje na nepěkný výhled z okna, na nekomfortní pouta, na nepohodlný nábytek. Úřady ho dokonce chtějí převést do jiné věznice, protože strážci už nemohou tohoto „vězně“ ani vidět. Ve skutečnosti to úřady zavinily samy. Samy mu to dovolili. V podstatě je to ale problém norského zákonodárství, podle něhož všichni vězňové nezávisle na přísnosti rozsudku si zachovávají občanské práva. Breivikův případ je ale zcela zvláštní, a vyžaduje si zcela jiný přístup.

Není divu, že v takových podmínkách může Breivik rozpracovávat jakékoli teorie a realizovat své šílené myšlenky. Norové by jednali možná jinak, kdyby si vzpomenuli, co se stalo před 90 lety v Německu. Ve věznici v Landsbergu odpykával tehdy trest za pivní puč Adolf Hitler. Mírné podmínky vězení mu tehdy dovolily definitivně zformulovat svou nelidskou ideologii, vypracovat akční plán a sjednotit své věrné stoupence. Že by se historie opakovala?

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj:  czech.ruvr.ru