Americký prezident Joe Biden v pondělí neohlášeně navštívil Ukrajinu, aby se setkal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, což je gesto solidarity, které přichází několik dní před ročním výročím ruské invaze do sousední země. (Foto: Youtube)

Biden pronesl projev a setkal se se Zelenským v Mariinském paláci, aby oznámil další půlmiliardu dolarů americké pomoci a ujistil Ukrajinu o americké a spojenecké podpoře v době pokračujícího konfliktu.

„O rok později Kyjev stojí. A Ukrajina stojí. Demokracie stojí. USA s Ukrajinou zůstanou tak dlouho, jak to bude nutné,“ řekl Biden.

Návštěva Ukrajiny přichází v klíčovém okamžiku války, kdy se Biden snaží udržet jednotu spojenců v jejich podpoře Ukrajiny, neboť se očekává, že válka bude sílit a obě strany se budou připravovat na jarní ofenzívu. Zelenskyj naléhá na spojence, aby urychlili dodávky přislíbených zbraňových systémů, a vyzývá Západ, aby Ukrajině dodal stíhačky – což Biden doposud odmítal.

Bidenovým posláním při jeho návštěvě Kyjeva – a poté Varšavy – je zdůraznit, že USA jsou připraveny pokračovat v podpoře Kyjeva při odrážení ruských sil, přičemž americký vůdce prohlásil, že „Spojené státy zůstanou s Ukrajinou tak dlouho, jak to bude nutné“.

Pro Zelenského není symbolika toho, že americký prezident stojí po jeho boku na ukrajinské půdě v době blížícího se výročí, zanedbatelná, protože nabádá USA a evropské spojence, aby poskytli modernější výzbroj a zrychlili tempo dodávek.

Návštěva také dává Bidenovi příležitost podívat se z první ruky na spoušť, kterou ruská invaze na Ukrajině způsobila. Tisíce ukrajinských vojáků a civilistů bylo zabito, miliony uprchlíků uprchly před válkou a Ukrajina utrpěla škody na infrastruktuře za desítky miliard dolarů.

Cesta je také aktem vzdoru proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, který doufal, že jeho armáda rychle ovládne Kyjev během několika dní. O rok později ukrajinské hlavní město stojí a do města se vrátilo zdání normálu, protože boje se soustředily na východě země a byly přerušovány útoky řízených střel a dronů na vojenskou a civilní infrastrukturu.

Zdroj: cbc.ca