K tomu, aby šlo vrátit vybavení, které nikdo nechce nebo nepoužívá, musí policie vyplňovat kopy papírů a poté ještě obdržet certifikát o vrácení. A to i v případě vybavení jako jsou noční brýle. Realita je ještě horší, poněvadž na obdržení takového certifikátu se čeká třeba i deset let. Zástupce šerifa, John Wisemore, Washington, se vyjádřil:„Chceme se těchto zbytečností opravdu zbavit…ale pokoušíme se o to už od roku 2004.“


Takové překážky se vyskytují ve všech oblastech vlády a způsobují, že snaha o jakýkoli pokrok je v nedohlednu. Přes všechnu byrokracii ještě existuje pravidlo, že když se nějaké oddělení vybavení vzdá, jiné ho musí dobrovolně převzít. A tak si bude policie jenom bezúčelně přehazovat věci.„Federální vláda se nezajímá, aby tyhle věci dostala zpátky,“ řekl Davis Trimmer, poručík v Severní Karolíně.

„Tyhle věci“ dohromady čítají 432 protiminových vozidel, 435 ozbrojených vozidel, přes 180000 zásobníků, 94000 zbraní, 533 letadel a více jak 45000 nočních brýlí. Dotace na toto „užitečné“ vybavení vyšly na 4,3 miliard $.

Po událostech 11. září se můžou bezpečnostní agentury přetrhnout, aby přispěli k vládní kontrole a převzetí moci. Pentagon má v úmyslu do roku 2017 vyslat přes 100000 malých létajících jednotek UAV po celých USA, aby demonstroval svůj dohled.

I když je dobré znamení, že policejní oddělení napříč celými Státy se chtějí zbytečného vybavení, je důležité si uvědomit, že to byla místní policie, kdo o toto zařízení zprvu požádal.

Policie se však nyní snaží uklidnit občany znepokojené novým trendem militarizace. Zůstává ale otázkou, zda by si policie všechny válečné zbraně i dál vesele ponechala, kdyby si nikdo nestěžoval.

Být těžce ozbrojen totiž pro policii znamená ještě vyšší úroveň útlaku a moci založené na strachu. Když jsou totiž armádní zbraně označené jako „vhodné“ policejní vybavení, zpráva vyslaná vládou je jasná: vládnout silou.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: theantimedia.org