V úterý Milley na společné tiskové konferenci s americkým ministrem obrany Lloydem Austinem uvedl, že Rusko prohrálo „strategicky, operačně a takticky“, informoval deník The Guardian. (Foto: Flickr)

Návrh rezoluce OSN vyzývá k nastolení míru s cílem zajistit svrchovanost Ukrajiny
Generál Mark Milley, předseda sboru náčelníků štábů USA, prohlásil, že ani Rusko, ani Ukrajina pravděpodobně nedosáhnou svých vojenských cílů, a věří, že válka skončí u jednacího stolu, uvedl deník The Guardian.

Pentagon přehodnocuje své zásoby zbraní a možná bude muset zvýšit vojenské výdaje poté, co viděl, jak rychle byla munice během války na Ukrajině spotřebována, řekl Milley v rozhovoru pro Financial Times.

I když Milley nespojil vyčerpání zásob se svou podporou mírových rozhovorů, uvedl, že stále věří, že válka skončí u jednacího stolu, napsal The Guardian.

Řekl: „Pro Rusy bude téměř nemožné dosáhnout svých politických cílů vojenskými prostředky. Je nepravděpodobné, že by Rusko převálcovalo Ukrajinu. To se prostě nestane.“

Pro Ukrajinu by také bylo „velmi, velmi obtížné v tomto roce vykopat Rusy z každé pídě Ruskem okupované Ukrajiny“, řekl a dodal: „To neznamená, že se to nemůže stát…“. Ale je to mimořádně obtížné. A vyžadovalo by to v podstatě zhroucení ruské armády.“

V úterý Milley na společné tiskové konferenci s americkým ministrem obrany Lloydem Austinem uvedl, že Rusko prohrálo „strategicky, operačně a takticky“, napsal deník The Guardian.

Řekl tehdy: „Rusko je globálním vyvrhelem a svět zůstává inspirován ukrajinskou statečností a odolností. Stručně řečeno, Rusko prohrálo – prohrálo strategicky, operačně i takticky a na bojišti platí obrovskou cenu“.

Zdroj: business-standard.com