Koncem ledna se nad ostrovem Havaj objevila záhadná podívaná: oblohu krátce prozkoumaly zelené laserové paprsky. Co za tím bylo? (Foto: Twitter)

Vypadalo to jako scéna z vědeckofantastického filmu: 28. ledna se na zatažené noční obloze na Havaji na zlomek vteřiny objevily zelené laserové paprsky. Jak rychle se objevil, tak rychle zmizel.

To, že ji nyní může vidět každý, je zásluhou živého přenosu z teleskopu Subaru na sopce Mauna Kea. Ten trvale vysílá noční oblohu v přímém přenosu na internetu – a shodou okolností tu noc zaznamenal kaskádu laserových paprsků.

Technici u teleskopu zpomalili sekvenci paprsků a krátký klip umístili na internet.

K zobrazení obsahu Youtube vloženého naší redakcí potřebujeme váš souhlas. Tento obsah (a tím i veškerý ostatní obsah Youtube na t-online.de) můžete zobrazit jedním kliknutím a také jej opět deaktivovat.

Souhlasím se zobrazováním externího obsahu. To znamená, že osobní údaje mohou být předávány platformám třetích stran. Více informací o tom najdete v našich informacích o ochraně osobních údajů.

To, co je zde vidět, však není průzkumný útok mimozemského druhu, ale laserové paprsky skutečně přicházejí z vesmíru.

Technici se nejprve domnívali, že paprsky pocházejí z přístroje na družici ICESat-2/43613 společnosti Nasa a jejího skeneru Atlas.

Nasa ho používá k měření zemského povrchu. V souladu s tím o tom informovala různá média, například „Frankfurter Rundschau“ nebo „Hessische/Niedersächsische Allgemeine“.

Pravděpodobně čínský satelit

Ve skutečnosti byl tento předpoklad mylný, jak vysvětlují technici Subaru na svém kanálu YouTube: Kontaktoval je vědec z Nasa, který pracuje na projektu Atlas, a vysvětlil jim, že se nemůže jednat o paprsky z ICESat-2/43613.

Jeho kolega analyzoval úhel paprsků a porovnal je s jinými družicemi s podobnými přístroji. Podle toho je nejpravděpodobnějším zdrojem čínská družice Daqi-1/AEMS, jejíž přístroj ACDL – rovněž měřicí laser – je zodpovědný za paprsky.

Zdroj: t-online.de