Saúdská Arábie, oznámila, že její kampaň náletů na Jemen úspěšně odstranila hrozby pro toto království a další země v regionu, takže ukončuje Operaci „Rozhodující bouře.“ Jak hlásí Bloomberg, Saúdský ministr obrany řekl, že koalice převážně muslimských národů „úspěšně eliminovala hrozbu bezpečnosti Saúdské Arábii a sousedním zemím,“ tím, že rebelům Houthi zničila těžkou výzbroj a balistické rakety. To přichází den poté, kdy vyslanci Zálivu Spojeným národům řekli, že jemenské nálety nijak brzy neskončí. Saúdská Arábie doufá v obnovení politického procesu v Jemenu a zahájí „Operaci nová naděje“, což vypadá, že znamená použití pozemních vojsk Saúdské národní gardy.


  • SAÚDY VEDENÁ KOALICE SKONČILA V JEMENU S OEPRACÍ ROZHODUJÍCÍ BOUŘE
  • SAÚDSKÁ KOALICE V JEMENU ZAČNA S ‘OPERACÍ NOVÁ NADĚJE’: ARABIYA

Ropa padá zpátky…, protože válka přeci skončila, je to tak?

Samozřejmě, že to je rovněž den zúčtování, kdy je ropná likvidita přinejlepším chabá a ty kroky jsou přehnané.

Jak hlásí Bloomberg:

Saúdská Arábie, oznámila, že její kampaň náletů na Jemen úspěšně odstranila hrozby pro toto království a další země v regionu.

Těmito operacemi koalice převážně muslimských národů „úspěšně eliminovala hrozbu bezpečnosti Saúdské Arábii a sousedním zemím,“ tím, že rebelům Houthi zničila těžkou výzbroj a balistické rakety, řekl saúdský ministr obrany v prohlášení v úterý večer přineseném oficiální saúdskou tiskovou agenturou. Neřekl, zda bude kampaň pokračovat.

Tyto nálety byly pokusem zvrátit zisky, které si vydobyly síly Houthiů a dohnat je k obnovení rozhovorů k vyřešení krize v zemi. Rebelové vyhnali Saúdy podporovaného vládce Jemenu presidenta Abdurabuh Mansur Hadiho do exilu.

Činitelé Saúdů a dalších Arabů ze Zálivu Houthie a jejich spojence obviňují, že jsou nástrojem Íránu, což jsou obvinění, která oni popírají.

Náměstek íránského ministra zahraničí Hossein Amir-Abdollahian před tím v úterý projevil optimismus, že by to bombardování Jemenu mohlo „během hodin“ skončit, když zmínil nespecifikované diplomatické úsilí. Houthiové řekli, že jsou ochotni k obnovení rozhovorů o politickém uspořádání Jemenu, říkají ale, že Hadiho návrat k moci nepřijmou.

Ale:

  • ČINITEL OSN KOMENTUJE OPERACE SAÚDY VEDENÉ KOALICE V JEMENU
  • VYSLANCI ZE ZÁLIVU OSN DNES ŘEKLI, ŽE NÁLETY NA JEMEN BRZY NESKONČÍ: ČINITEL

Mezi tím US válečné lodi nadále brázdí u pobřeží Jemenu…

To přichází den poté, co US Námořnictvo řeklo, že letadlová loď USS Theodore Roosvelt směřuje k jemenským vodám, aby posílila bezpečnost a přidala se k dalším americkým lodím, které jsou připraveny se střetnout s íránskými plavidly nesoucími zbraně pro rebely Houthiů.

K tomuto vyslání dochází po rezoluci Rady bezpečnosti OSN z minulého týdne uvalující na vůdce Houthiů zbrojní embargo.

Námořnictvo posiluje svou přítomnost v Adenském zálivu a na jihu Arabského moře v reakci na zprávy o konvoji asi osmi íránských lodí směřujících k Jemenu a dost možná vezoucích pro Houthie zbraně. Činitelé Námořnictva řekli, že v regionu je asi devět US válčených lodí včetně křižníků a torpédoborců nesoucích týmy, které se mohou vysadit na paluby jiných plavidel a prohledávat je.

A nový saúdský král Salman povolal Národní gardu…

Saúdskoarabský král Salman nařídil Národní gardě této země – považované za nejlépe vycvičené a vybavené ozbrojené síly tohoto království – aby se zapojila do vojenské kampaně proti Íránem podporovaným šiítským rebelům v sousedním Jemenu.

Vojska Národní gardy už byla nasazena podél saúdskoarabské jižní hranice s Jemenem, ale tento úterní rozkaz Salmana by mohl vydláždit cestu k dlouho diskutovanému pozemnímu vpádu do Jemenu, aby konfrontovali rebely známé jako Houthiové.

Máme podezření, že válka ještě neskončila.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: [ zerohedge.com][ reformy.cz]