Další velká vlna ruských náletů ve čtvrtek zasáhla ukrajinskou energetickou infrastrukturu. (Foto: Flickr / ilustrační)

Což je všeobecně považováno za bezprostřední reakci na oznámení USA a Německa, že ukrajinským silám budou dodány hlavní bojové tanky Abrams a Leopard. Ukrajinské záchranné služby uvedly, že nejméně 11 lidí bylo zabito a dalších 11 zraněno.

Součástí čtvrtečního nového plošného útoku byly nejméně dvě desítky bezpilotních letounů, údajně íránské výroby, které byly vypuštěny na jižní Ukrajinu. Ukrajinská armáda uvedla, že její protivzdušná obrana tyto drony zachytila. V návaznosti na útok ministr energetiky Herman Halušenko obvinil Rusko, že se snaží „vytvořit systémovou poruchu v ukrajinském energetickém systému“.

„Byly zavedeny mimořádné odstávky. Nejsložitější situace je v současné době v oblastech Kyjeva, Oděsy a Vinnycji,“ dodal Galuščenko. Ministerstvo energetiky uvedlo, že na jihu, v oblasti Oděsy, „taková situace může trvat několik dní, dokud nebudou obnovena poškozená energetická zařízení“.

Moskva uvedla, že dodávky západních tanků bude považovat za potvrzení „přímého zapojení západních spojenců do konfliktu“.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov navíc ve středu v reakci na příslib prezidenta Bidena poslat na Ukrajinu 31 tanků M1 Abrams uvedl, že tanky americké výroby „shoří“.

Putin zvážněl v souvislosti s tím, že Německo převzalo hlavní roli při přesvědčování Washingtonu, aby poskytl tanky…

„Jsem si jist, že mnozí odborníci chápou absurditu této myšlenky. Plán je z hlediska techniky katastrofální,“ řekl Peskov.

„Ale především přeceňuje potenciál, který dodá ukrajinské armádě. Tyto tanky hoří stejně jako všechny ostatní.“

Vedle chystaných dodávek tanků se další velká událost na Ukrajině z tohoto týdne týká tenčících se zásob dělostřelecké munice, což má podle amerických obranných plánovačů zajímavý přímý dopad na „připravenost Pentagonu“ v oblasti Jihočínského moře. Rabobank píše následující…

The New York Times píše na Twitteru: „Aby udržel ukrajinské houfnice v chodu, zvýší Pentagon výrobu 155mm nábojů šestinásobně, na 90 000 kusů měsíčně, čímž se výroba munice v USA zvýší na nejvyšší úroveň od korejské války.“

Deník Washington Post navíc přinesl úvodník o rozpočtu Pentagonu ve výši 858 miliard dolarů a o tom, jak přebírá válečné nákupní praktiky.

Konkrétně jde o ustanovení, které americké armádě umožňuje uzavírat „mimořádné“ víceleté nesoutěžní dohody o výrobě munice, raket, raket a minometů, jejichž cílem je úspora nákladů prostřednictvím hromadných nákupů, což jsou dvě věci, v nichž Pentagon již léta velmi selhává.

The Post rovněž poznamenává, že návrh rozpočtu toho dělá mnohem víc: „Pokládá základy pro značně revitalizovanou obrannou průmyslovou základnu – a to s jedním pohledem upřeným na Čínskou lidovou republiku.“

25 nových linek pro hromadnou montáž bude brzy vyrábět zbraně v množství „daleko větším, než je potřeba k doplnění zásob na Ukrajině“. Objednáno je 700 systémů HIMARS oproti 20 systémům vyslaným na pomoc Kyjevu a 3 600 kusů dvou druhů protilodních střel, které se hodí spíše do jižní Číny než do Černého moře.

Zdroj: zerohedge.com