Pouhých 14 dní poté, co v Rakousku požádal o azyl prezident Ukrajinské národní banky, který údajně zpronevěřil 5,42 milionu eur, vypukla v Kyjevě další korupční kauza: Náměstek ministra Wassyl Losynskyj byl zatčen. (Foto: Flickr)

„Národní protikorupční úřad provedl domovní prohlídku u náměstka ministra pro rozvoj obcí, území a infrastruktury Vasila Losynského a zadržel ho,“ uvedla Ukrajinska pravda.

Ministerstvo již na zprávu reagovalo a nejvyššího úředníka propustilo. Losynskyj je obviněn z přijetí úplatku ve výši 400 000 eur za nákup generátorů elektřiny. Vyšetřování probíhalo od září, zaměstnanec ve vládě Volodymyra Zelenského se zřejmě chtěl ještě obohatit na tom, že jeho spoluobčané neměli v naprosto krizové situaci ve svých bytech a domech elektřinu.

Tento nový korupční zločin byl odhalen pouhých 14 dní po zprávě eXXpressu o prezidentovi Ukrajinské národní banky, který uprchl do Rakouska – Kyrylo Ševčenko (50) se v současné době skrývá ve Vídni, protože je vládou v Kyjevě obviněn ze zpronevěry 5,42 milionu eur. Po řediteli banky, který žije v bezpečí v Rakousku, nyní pátrají ukrajinské úřady.

Jak bylo oznámeno, Ševčenko nyní dokonce požádal o azyl v Rakousku. Oleksandr T., bývalý předseda ukrajinského ústavního soudu a vyhlášený odpůrce Volodymyra Zelenského, žije rovněž nerušeně ve Vídni.

Podle oficiálních zdrojů má před parlament v Kyjevě předstoupit také ukrajinský ministr obrany Olexij Resnikov, aby odpověděl na zprávy o předražených nákupech potravin pro armádu, píše deník Die Welt.

Resnikov byl předvolán ke slyšení, uvedla v sobotu místopředsedkyně Výboru Rady pro národní bezpečnost, obranu a zpravodajské služby Marjana Besuglaová pro Suspilne Media. Kromě toho Účetní dvůr oznámil zvláštní audit na ministerstvu obrany.

Již dříve vyvolaly v Kyjevě rozruch zprávy médií, podle nichž ministerstvo obrany nakupovalo potraviny pro své vojáky na příděl za ceny až třikrát vyšší, než jsou maloobchodní ceny v obchodě. Zakázka za 13 miliard hřiven – 300 milionů eur – prý není určena na stravování vojáků na frontě, ale v zázemí.

Zdroj: exxpress.at