Na Ukrajině byl zabit příslušník Navy SEAL, o kterém armáda od roku 2019 informovala jako o dezertérovi, potvrdilo v pátek americké námořnictvo několika médiím. (Foto: Twitter)

Daniel W. Swift byl zabit na Ukrajině ve středu, uvedl představitel námořnictva poté, co byl považován za aktivního dezertéra již od března 2019. „Nemůžeme spekulovat o tom, proč byl bývalý námořník na Ukrajině,“ pokračovalo prohlášení námořnictva. Podle jiných zpráv podlehl ve čtvrtek ráno zraněním, která utrpěl na bojišti.

Daniel Swift v době, kdy sloužil jako příslušník Navy Seal, prostřednictvím agentury Reuters.

A samostatně americké ministerstvo zahraničí uvedlo: „Můžeme potvrdit nedávné úmrtí amerického občana v bojích na Ukrajině.“ Pokračovalo: „Ministerstvo zahraničí oznámilo, že v USA je v současné době více než polovina amerických občanů: „Jsme v kontaktu s jeho rodinou a poskytujeme veškerou možnou konzulární pomoc. Z úcty k soukromí rodiny v tomto těžkém období nemáme co dodat.“

Podle agentury Associated Press byl Swift šestým Američanem, který na Ukrajině od začátku invaze zahynul; jiné zdroje však uvádějí nejméně osm zabitých Američanů.

„Swift byl příslušníkem SEAL po většinu své dvanáctileté námořní kariéry, která zahrnovala nasazení v Iráku a Afghánistánu,“ upřesnila ABC. „Kopie jeho služebního záznamu u námořnictva však ukazuje dvouletou přestávku v jeho vojenské službě, po níž pokračoval v kariéře SEAL.“

„Námořnictvo uvádí, že mu byl v roce 2019 přidělen status dezertéra, pravděpodobně poté, co opustil své vojenské zařazení v týmu SEAL na západním pobřeží.“ Většinu své kariéry strávil na základně v kalifornském Coronadu – a údajně také žil na severozápadě Pacifiku. Byl rozvedený a zanechal po sobě čtyři děti.

Časopis Rolling Stone přinesl následující podrobnosti o Swiftově smrti na frontové linii v Bachmutu, v oblasti, která byla svědkem silné přítomnosti ruských žoldnéřů Wagner:

Adam Thiemann – bývalý ranger americké armády, který dříve bojoval se Swiftem na Ukrajině a byl s jeho četou v kontaktu prostřednictvím telefonátů a nočních textových zpráv – řekl časopisu Rolling Stone, že během operace v Bachmutu v noci ze 14. na 15. ledna a brzy ráno ruské síly vypálily na Swifta a další dva vojáky protipěchotní granát a srazily je k zemi.

Americký zpravodajský důstojník, který jako první informoval časopis Rolling Stone o Swiftově smrti, uvedl, že utrpěl rozsáhlé traumatické poranění mozku a zemřel ve čtvrtek brzy ráno. Tento úředník požádal, aby nebyl jmenován, protože nebyl oprávněn veřejně hovořit.

Další zajímavý detail naznačuje, že v jeho smrti po těžkém zranění mohl hrát roli nedostatek prostředků a logistiky ukrajinských sil k řádnému ošetření zraněných. „Thiemann na Facebooku napsal, že ukrajinští vojáci dělají, co mohou, aby udrželi Swifta naživu, ale jejich zdroje jsou napjaté, protože se snaží ubytovat všechny zraněné,“ dodává zpráva Rolling Stone.

Swift je posledním známým Američanem, který ve válce zemřel. V prvních měsících ruské invaze Ukrajina velmi aktivně propagovala svou cizineckou legii, do které se hrnuli američtí a další veteráni ze západních zemí. Cizinecká legie a další mezinárodní skupiny dobrovolnických sil byly aktivně propagovány na Facebooku a dalších hlavních platformách sociálních médií.

Zatímco američtí představitelé varovali Američany před cestou na Ukrajinu, britské ministerstvo zahraničí v jednu chvíli zřejmě aktivně propagovalo dobrovolnické síly, což vedlo k tomu, že se tam vydalo mnoho britských dobrovolníků.

To vše přimělo americké ministerstvo zahraničí loni v březnu vydat prohlášení, v němž se uvádí: „Občané USA, kteří cestují na Ukrajinu – zejména s cílem účastnit se tam bojů – čelí značným rizikům, včetně velmi reálného rizika zajetí nebo smrti,“ uvedl mluvčí Ned Price.

„Spojené státy, jak víte, nejsou schopny poskytnout pomoc při evakuaci amerických občanů z Ukrajiny, včetně těch Američanů, kteří se mohou rozhodnout cestovat na Ukrajinu za účelem účasti v probíhající válce,“ dodalo.

Je více než pravděpodobné, že v tuto chvíli jsou americké zpravodajské služby na místě a pomáhají svým ukrajinským partnerům. V regionu jsou pravděpodobně také americké speciální jednotky. Kromě toho, jak potvrzuje příběh Daniela Swifta, existuje významný kontingent bývalých speciálních jednotek, které bojují po boku Ukrajinců na frontové linii.

Proruská média považují Swiftovu smrt za důkaz, že Amerika se přímo na místě podílí na bojích

Zdroj: msn.com