Ukrajinští uprchlíci ve Velké Británii se vracejí do své vlasti, aby se nechali ošetřit, místo aby čekali na přístup k britské Národní zdravotní službě (NHS) poté, co série stávek srazila systém veřejného zdravotnictví na kolena. (Foto: Flickr)

Zpráva britského zpravodajského serveru inews uvádí řadu případů, kdy ti, kteří uprchli před konfliktem na Ukrajině, jednoduše rezignovali na dlouhé čekací doby na přístup k lékařské péči v Británii a místo toho zvolili nebezpečnou 24hodinovou cestu do válkou zmítané země, aby je téměř okamžitě prohlédl lékař.

Levicové zpravodajství využilo tyto zprávy ke kritice britské vládnoucí Konzervativní strany, která vede tvrdá a dlouhotrvající jednání s odbory zaměstnanců NHS požadujícími zvýšení platů v souladu s britskou inflací.

Server inews podrobně popsal příběh jedné z uprchlic, Maii Habruk, která údajně loni uprchla z ukrajinského hlavního města Kyjeva a usadila se v jihovýchodním Londýně. Poté, co trpěla silnou bolestí zubů, zaznamenala své příznaky na chatu NHS a bylo jí řečeno, že má následující den očekávat telefonát od lékaře. To se nestalo, a tak se vydala na místní oddělení pohotovosti, rovněž bez úspěchu.

„Po čtyřech hodinách čekání se na mě lékařka ani nepodívala a ještě mi řekla, abych si vzala paracetamol. Opět to nepomohlo a já měla stále silné bolesti,“ uvedla paní Habruk.

Nakonec odcestovala přes Polsko zpět na Ukrajinu, kde se jí prý okamžitě ujal lékař.

„Bylo mi řečeno, že se jedná o naléhavý problém se zubem moudrosti a že musím okamžitě podstoupit extrakci.“

„V žádném případě nechci kritizovat NHS. Myslím, že je úžasné, že každý může dostat pomoc zdarma,“ dodala.

Ukrajinka sdělila, že ví o dalších třech lidech žijících v Londýně, kteří se rozhodli vrátit na válkou zmítanou Ukrajinu, aby se nechali ošetřit, místo aby čekali a využili britský systém veřejného zdravotnictví.

Další Ukrajinka žijící ve skotském městě Glasgow, jehož systém zdravotní péče spravuje decentralizovaná levicová skotská vláda, údajně také odcestovala domů za lékařským ošetřením, jak uvedl předseda skotských liberálních demokratů Alex Cole-Hamilton, který tuto otázku začátkem týdne vznesl u skotského prvního ministra.

Někteří členové veřejnosti se na sociálních sítích ptali, zda je správné, že ti, kteří se rozhodli pro cestu zpět na Ukrajinu, mají i nadále právo žádat o azyl v Británii.

„Pokud jsou schopni a ochotni se také vrátit na Ukrajinu, pak nebyli ‚uprchlíky‘,“ napsal jeden uživatel sociálních médií, zatímco jiný uvedl:

„Pokud se uprchlík může vrátit domů a navštívit svého lékaře, tak proč je v Británii? Pokud je bezpečné navštívit svého lékaře, nemůže být nebezpečné ani tam žít.“

Třetí z nich dodal: ,,Všichni lidé, kteří jsou na území EU, jsou v bezpečí:

„Zvláštní definice uprchlíka, pokud se vrací do své rodné země na návštěvy. Opravdu velmi zvláštní!“

Britská konzervativní vláda loni v březnu oznámila, že Ukrajinci přicházející do Anglie mají nárok na bezplatný přístup ke zdravotní péči NHS, včetně konzultací praktických lékařů a sester, nemocničních služeb a center urgentní péče.

Zdravotní sestry a zaměstnanci ambulancí v Anglii však přes zimu stávkovali, protože se snažili donutit vládu, aby souhlasila se zvýšením platů. V důsledku stávek čekají miliony Britů na lékařské prohlídky ještě déle a reakční doba sanitek je nejhorší v historii.

Na příští týden byly zorganizovány další dvě dvanáctihodinové stávky zdravotních sester, zatímco zaměstnanci záchranky budou opět stávkovat 23. ledna, pokud nebude dohodnut vhodný kompromis ohledně platů.

Zdroj: rmx.news