Od návštěvy prezidenta Vladimira Putina v Bělorusku 19. prosince přetrvávají obavy z nové velké ofenzivy na Ukrajinu, která se připravuje ze severu s pomocí běloruské armády. (Foto: Flickr)

To proto, že na běloruské území byla i nadále převážena ruská těžká technika.

„Ministerstvo obrany v Minsku uvedlo, že do Běloruska dorazil vlak s ruskými vojáky a technikou,“ jak citují mezinárodní zprávy. „Bělorusko, které je blízkým spojencem Moskvy, uvedlo, že ve čtvrtek obdrží od Ruska další zbraně a vybavení, protože obě země posilují svou vojenskou spolupráci.“

Obě země v poslední době provádějí společná cvičení, přesně tak, jak tomu bylo těsně před první velkou invazí na Ukrajinu 24. února. To vše podněcuje obavy, že Bělorusko je připraveno připojit se k Rusku v boji proti Ukrajincům jako součást tzv. svazového státu.

Bělorusko by mohlo být využito jako nástupiště k útoku na Ukrajinu ze severu. Minulý měsíc Minsk odsoudil incident, při kterém podle něj běloruská protivzdušná obrana sestřelila ukrajinský S-300, který přeletěl hranice – ačkoli se údajně jednalo o „bludnou“ raketu.

V pátek běloruské ministerstvo obrany oznámilo, že prezident Alexandr Lukašenko navštívil vojenskou základnu, kde jsou umístěny ruské jednotky, což je zatím poslední známka rostoucí podpory Běloruska ruskému úsilí na Ukrajině.

„V této fázi jsou jednotky ozbrojených sil Ruské federace připraveny plnit úkoly podle svého určení,“ uvedl představitel ministerstva obrany a popsal, že Lukašenko s ruskými veliteli diskutoval o probíhajících společných cvičeních. Sám Lukašenko údajně označil konflikt na Ukrajině za součást „společné věci“ své země s Ruskem.

Ukrajinská vláda mezitím nadále obviňuje Rusko, že využívá běloruské území k vypouštění bezpilotních letounů, neboť se zaměřuje na energetickou infrastrukturu.

Kyjevské úřady rovněž varují obyvatelstvo, že Rusko připravuje novou velkou ofenzívu a mobilizaci – varování, která se ozývají již od prosince, se však zatím nenaplnila.

Jak tento týden podrobně popsal The Hill:

Někteří ukrajinští představitelé také minulý měsíc varovali před možnou novou ruskou ofenzívou v lednu nebo únoru, včetně generála Valerije Zálužného, vrchního velitele ukrajinské armády, který pro The Economist uvedl, že Rusko připravuje asi 200 000 vojáků a mohlo by znovu zaútočit na Kyjev.

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov také vydal novoroční poselství a v něm apeloval na ruský lid a varoval, že se Putin chystá vyhlásit stanné právo a uzavřít hranice pro muže, v rámci příprav na novou vlnu mobilizace.

Zdroj: thehill.com