Svoboda projevu je ve Skotsku ohrožena, protože policie stále častěji zaznamenává i jiné trestné činy jako „incidenty z nenávisti“, varovala organizace Index on Censorship.

Podle pokynů College of Policing, profesní organizace policistů v Anglii a Walesu, by policisté měli zaznamenat incident z nenávisti, který není trestným činem, pokud je „vnímán“ jako motivovaný nenávistí nebo předsudky, a to i v případě, že mluvčí trvá na tom, že šlo o vtip nebo nevinnou poznámku.

Kolegium aktualizovalo své pokyny v červenci 2022 poté, co soudci v roce 2020 uvedli, že mají „mrazivý účinek na veřejnou debatu“.

Deník The Times of London však uvedl, že v roce 2021 skotská policie zaznamenala 928 případů „zloby a zlé vůle“, kdy nebyl spáchán žádný trestný čin, což je dvakrát více než v roce 2017.

V první polovině roku 2022 skotská policie rovněž zaznamenala 625 incidentů z nenávisti, které nebyly trestným činem.

Ve svém prohlášení pro londýnský deník The Times policie Skotska popřela, že by „zavedla kulturu, v jejímž rámci by byly omezovány „vtipy“ nebo svoboda projevu“.

Výkonná ředitelka organizace Index on Censorship Ruth Smeethová však uvedla: „Existuje jasné nebezpečí, že zapojení policie do hlášení a zaznamenávání projevů, které nedosahují zákonných mezí, může mít škodlivý dopad na svobodu projevu a silnou diskusi. Tyto údaje, získané na základě svobody informací, ukazují znepokojivý a rychle rostoucí trend incidentů.“

Smeeth, bývalý labouristický poslanec, uvedl: „Rostoucí využívání hrozí vytvořením právní šedé zóny, v níž se některým tématům vyhýbáme kvůli pravděpodobnosti zapojení policie, nebo jejich šikanózním využíváním některými lidmi k vyvolání formálního vyšetřování a zásahu proti těm, kteří uplatňují svobodu projevu.“

Varování přichází jen několik dní poté, co spoluzakladatel komediálního klubu v Londýně Andy Shaw prohlásil, že lidem hrozí autocenzura na pracovišti kvůli nebezpečí, že budou nahlášeni za vyprávění urážlivých vtipů.

Shaw uvedl, že „sarkasmus“ a „černý humor“ pomáhají lidem zvládnout těžkou práci v záchranné službě nebo na nemocničních odděleních.

Shaw řekl v pořadu NTD „British Thought Leaders“: „V určitých oblastech je to těžší, pokud se vás snaží urazit jeden člověk, který ví, že má moc vás shodit. Existují lidé, kteří tuto moc vycítí, a ta skutečně přitahuje špatné aktéry.“

Shaw uvedl, že takzvané „bezpečné prostředí“ někteří využívají k tomu, aby umlčeli jakékoli nekorektní vtipy nebo humor.

Být vtipný je riskantnější

Řekl: „Je riskantnější být vtipný nebo se o to pokoušet, protože důsledek toho, že se spletete – nebo že někdo náhodou špatně pochopí, co říkáte, nebo úmyslně špatně pochopí, co říkáte, a pak to nahlásí vyšší instanci – může mít v práci dost katastrofální důsledky.“

V srpnu loňského roku bylo skotskému komikovi Jerrymu Sadowitzovi zrušeno vystoupení na festivalu Edinburgh Fringe, a to kvůli tomu, že podle něj byl obsah jeho předchozího vystoupení „extrémně rasistický, sexistický, homofobní a misogynní“.

Šedesátiletý Sadowitz na to reagoval prohlášením na Twitteru: „Po nikom nechci, aby souhlasil s čímkoli, co říkám nebo dělám na jevišti… Chraň bůh, aby někdy skončil jako já… A nikdy jsem se ani JEDNOU nesnažil, aby na moje představení přišlo mainstreamové publikum, protože, hádejte co??? V reálném životě opravdu NECHCI nikoho naštvat…“

Není jasné, zda Sadowitzovy vtipy byly skotskou policií zaznamenány jako incident z nenávisti, který není trestným činem.

Pokyny policejního kolegia byly aktualizovány tak, aby z nich byly odstraněny „triviální nebo iracionální“ stížnosti a hlášení o incidentech, které nebyly „motivovány nepřátelstvím“.

V pokynech se uvádí: „Jednotlivci, kteří se vyjadřují v legitimní diskusi – například k politickým nebo sociálním otázkám – by neměli být stigmatizováni proto, že někoho urazili.“

Pokyny byly vydány poté, co sedmapadesátiletý policista ve výslužbě Harry Miller zažaloval College of Policing poté, co mu do práce zavolal policista z Humberside Police, aby si „ověřil [jeho] myšlení“ poté, co v roce 2019 napsal na Twitter svůj názor na transgenderové ženy.

Odvolací soud rozhodl, že pokyny College of Policing porušily Millerova lidská práva.

Zástupce vrchního policejního konstábla skotské policie Gary Ritchie řekl deníku The Times of London: „Incident z nenávisti je jakýkoli incident, který je obětí nebo jakoukoli jinou osobou vnímán jako zcela nebo částečně motivovaný zlou vůlí, zlobou a předsudky vůči určité osobě nebo skupině, ale který nepředstavuje trestný čin.“

Ritchie řekl: „Jsme si vědomi toho, že incidenty z nenávisti jsou jednou z nejvíce podceňovaných forem trestné činnosti v zemi, a v posledních letech jsme aktivně podporovali oznamování trestných činů z nenávisti a incidentů z nenávisti, takže není neočekávané, že došlo k nárůstu počtu oznámení.“

Dodal: „Pokud je incident z nenávisti zjištěn jako ne-trestný čin, pak je nepravděpodobné, že by byl dále vyšetřován.“

Zdroj: theepochtimes.com