Nová izraelská vláda pod vedením premiéra Benjamina Netanjahua signalizuje velkou změnu politiky, pokud jde o válku na Ukrajině i vztahy Izraele s Ruskem, a dokonce naznačuje otevřenější „promoskevský“ postoj. (Foto: Flickr / ilustrační)

Izraelský ministr zahraničí Eli Cohen v pondělním projevu, v němž předestřel budoucí politiku, v souvislosti s ukrajinským konfliktem řekl: „V otázce Ruska a Ukrajiny uděláme určitě jednu věc – budeme méně mluvit na veřejnosti.“

Zajímavé je, že to přišlo po měsících rostoucího napětí s Kyjevem, které bylo založeno na opakovaném odmítnutí Izraele poskytnout Ukrajincům své systémy protivzdušné obrany Iron Dome a další zbraně. Předchozí vláda však Ukrajinu podporovala mnohem hlasitěji, v souladu s klíčovými západními spojenci, jako jsou Spojené státy a Velká Británie.

Izrael se omezil na dodávky humanitární a jiné nesmrtící pomoci. Zdá se však, že Zelenskyj to předvídal, vzhledem k následujícím komentářům z konce listopadu:

„Osobní vztah“ nastupujícího izraelského premiéra Benjamina Netanjahua s ruským prezidentem Vladimirem Putinem by mohl ovlivnit „historické vztahy“ mezi Izraelem a Ukrajinou, řekl prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu na summitu DealBook listu The New York Times.

„Samozřejmě, pokud chce (Netanjahu) udržovat osobní vztahy s Putinem, může pokračovat v tom, co dělá,“ řekl Zelenskyj na summitu, který se konal v New Yorku.

„Ale pokud chce zachovat historické vztahy mezi Izraelem a ukrajinským lidem, musíte udělat vše pro to, abyste zachránili co nejvíce lidí.“

Nastupující izraelský ministr zahraničí v pondělním vystoupení přislíbil novou „odpovědnou“ politiku vůči válce na Ukrajině a popsal, že ministerstvo zahraničí „připraví podrobnou prezentaci bezpečnostní vládě k této otázce“. Řekl sice, že izraelská humanitární pomoc válkou zničené zemi bude pokračovat, ale zjevně to znamená, že dveře ohledně vyhlídky na smrtící pomoc v blízké budoucnosti byly zavřeny.

Podle blízkovýchodního zpravodaje serveru Axios Baraka Ravida to znamená dramatický posun v rusko-ukrajinské politice ve srovnání s poslední prozatímní vládou, která působila během počáteční invaze a po celých prvních deset měsíců války. Ravid píše:

Proč je to důležité: Cohenův předchůdce Jair Lapid vedl tvrdou linii vůči Rusku, veřejně ho odsoudil a dokonce řekl, že ruská armáda se dopustila válečných zločinů. Od invaze Lapid s Lavrovem nemluvil & po svém nástupu do funkce prozatímního premiéra s Putinem nemluvil.

Ravid dále poznamenal, že Cohen by měl se svým ruským protějškem uskutečnit telefonický rozhovor:

Nový izraelský ministr zahraničí Eli Cohen ve svém prvním projevu naznačil posun v politice vůči Ukrajině a naznačil, že nová vláda bude zastávat více proruskou linii. Uvedl, že v úterý bude hovořit s ruským ministrem zahraničí Lavrovem – 1. takový hovor od ruské invaze na Ukrajinu.

Mezitím by mohlo dojít k nepříjemnému střetu na půdě OSN, protože ukrajinští a izraelští představitelé se snaží zvýšit vzájemný tlak ohledně hlasování a politických postojů před tímto světovým orgánem.

Pokud jde o Izrael, který si chce udržet těsnější vztahy s Moskvou, jedním z hlavních faktorů je, že potřebuje, aby Rusko i nadále dávalo tichou zelenou úderům izraelského letectva uvnitř Sýrie. Izrael tvrdí, že jedná proti íránským aktivům uvnitř země, stejně jako proti Hizballáhu.

Rusko má v Sýrii na pozvání prezidenta Asada významnou vojenskou přítomnost, ale proti izraelské agresi, která spočívá v polohlasném bombardování míst, jako je Damašek, navzdory omezeným slovním odsudkům nezasáhlo.

Zdroj: yahoo.com