Argentina vyhrála mistrovství světa ve fotbale v Kataru 2022 a odnáší si hlavní cenu v podobě výdělku 42 milionů dolarů, což představuje nový rekord v podobě největší finanční částky, kterou kdy FIFA udělila jednomu týmu. (Foto: Flickr)

Na druhém místě je Francie, která prohrála v těsném souboji na penalty a odnáší si 30 milionů dolarů.

Jak ukazuje Anna Flecková ze společnosti Statista v následujícím grafu, výdělky z turnajů za posledních čtyřicet let prudce vzrostly.

Infographic: How Much Prize Money Do World Cup Champions Win? | Statista
Infografika: Kolik peněžních odměn vyhrávají vítězové mistrovství světa? | Statista

Zatímco nejvyšší výhra činila pouhých 2,2 milionu dolarů pro šampiony z roku 82 ve Španělsku, v roce 2002 v Japonsku/Jižní Koreji se tato částka poměrně stabilně vyšplhala na 8 milionů dolarů a poté se více než zdvojnásobila na 20 milionů dolarů pro turnaj konaný v roce 2006 v Německu. Od té doby výplatní balíčky stále rostou, přičemž v roce 2022 nabídly o 4 miliony dolarů více než mistrovství světa v Rusku 2018.

Šampionát však nenabízí peníze pouze dvěma nejlepším týmům.

Podle údajů, které shromáždil Sporting News, FIFA na letošní mistrovství světa vyčlenila celkem 440 milionů dolarů na prize money. Za třetí místo bylo uděleno 27 milionů dolarů, za čtvrté místo 25 milionů, za čtvrtfinále 17 milionů, za 16. kolo 13 milionů a nakonec za účast ve skupinové fázi 9 milionů.

Zdroj: zerohedge.com