Vedoucí představitel Čečenska Ramzan Kadyrov ve vysílání televizní stanice Rossija 24 prohlásil, že chemický útok v Sýrii si vymyslel Západ. „Vymysleli si ten chemický útok… Víme přece, že Evropa takto jedná. To samé dělá Velká Británie, úplná zvůle. To samé v Sýrii: vymysleli si to všechno," řekl Kadyrov.

„Kdy napadli Saddáma Husajna — co to bylo? To samé. Jsou tam prý jaderné bojové hlavice a chemické zbraně. Přišli, nic nenašli, zabili, oběsili Saddáma Husajna. To samé bylo také v Libyi… To samé se děje i v Sýrii… Když budou chtít, mohou si to vymyslet," dodal Kadyrov.

Dříve Západ obvinil Damašek z chemického útoku na syrské město Dúmá ve východní Ghútě a vyhrožoval vojenskými útoky. Moskva vyvrátila informaci o pumě s chlórem, kterou shodili údajně syrští vojáci. Ministerstvo zahraničí RF prohlásilo, že cílem lživých zpráv o použití otravných látek syrskými vojsky je obhájit teroristy a odůvodnit možný silový zásah zvenčí.

Přitom v Generálním štábu Ozbrojených sil RF ještě 13. března oznámili, že teroristé připravují provokaci ve východní Ghútě s inscenací chemického útoku.

Zdroj: businessinsider.com