Izrael nikdy nepřiznal, že vlastní jaderné zbraně, nicméně rezoluce Valného shromáždění OSN byla zaměřena na Izrael, nikoli na Írán. (Foto: Flickr)

Izrael musí zlikvidovat všechny své jaderné zbraně a své jaderné lokality předat do působnosti Mezinárodní agentury pro atomovou energii, konstatoval první výbor Valného shromáždění OSN v úvodním hlasování v poměru 152 ku 5 hlasům.

Proti páteční rezoluci o „riziku šíření jaderných zbraní na Blízkém východě“ se postavilo pět zemí: Kanada, Izrael, Mikronésie, Palau a Spojené státy. Dalších 24 zemí se zdrželo hlasování, včetně členů Evropské unie.

Výroční rezoluci, kterou Valnému shromáždění OSN v New Yorku předložil Egypt, podpořila Palestinská samospráva a 19 zemí včetně Bahrajnu, Jordánska, Maroka a Spojených arabských emirátů.

Zaměřeno proti Izraeli, ale ne proti Íránu

Rezoluce je z velké části zaměřena proti Izraeli, který je považován za jeden z pouhých devíti států, které vlastní jaderné zbraně. Izrael se k vlastnictví těchto zbraní nikdy nepřiznal.

Rezoluce konstatuje, že Izrael je jedinou zemí na Blízkém východě a jedním z mála ze 193 členských států OSN, který nepodepsal Smlouvu o nešíření jaderných zbraní (NPT).

Předpokládá se, že Írán, který je signatářem smlouvy, je na cestě k vývoji jaderných zbraní. Navzdory tomu se rezoluce o Íránu nezmiňuje.

Rezoluce znovu potvrdila „význam přistoupení Izraele k NPT a umístění všech jeho jaderných zařízení pod komplexní mezinárodní záruky Nancy pro atomovou energii při realizaci cíle všeobecného dodržování smlouvy na Blízkém východě“.

Dále vyzvala Izrael, aby „neprodleně přistoupil ke Smlouvě, nevyvíjel, nevyráběl, netestoval ani jinak nezískával jaderné zbraně, zřekl se držení jaderných zbraní a podřídil všechna svá nebezpečná jaderná zařízení plnému rozsahu záruk agentury, což je důležité opatření k budování důvěry mezi všemi státy regionu a krok k posílení míru a bezpečnosti.“.

Jednalo se o jednu z řady rezolucí, které první výbor schvaluje před závěrečným hlasováním na plénu Valného shromáždění OSN později v tomto roce.

Bezjaderná zóna na Blízkém východě?

První výbor v pátek rovněž 170 hlasy – včetně Íránu – schválil výzvu k vytvoření bezjaderné zóny na Blízkém východě. Izrael byl jedinou zemí, která se postavila proti tomuto textu. Čtyři země se zdržely hlasování: Spojené státy, Cameron, Komory a Tanzanie.

 Breakup of the UNGA vote on the risk of nuclear proliferation in the Middle East, October 28, 2022 (credit: UN WEB TV/SCREENSHOT)

V rozpravě k této otázce na začátku tohoto měsíce zástupce izraelského velvyslance při OSN Michal Maayan uvedl, že NPT má pouze takový význam, jaká je úroveň jejího dodržování, a není lékem na „jedinečné bezpečnostní výzvy“ Blízkého východu.

„Čtyři z pěti případů závažného porušení NPT se odehrály na Blízkém východě od jejího vstupu v platnost,“ vysvětlila.

„Írán již několik desetiletí rychle rozvíjí své nezákonné jaderné programy a v současné době vlastní velké množství vysoce obohaceného jaderného materiálu,“ obvinila Maayanová.

„Existence neohlášených jaderných aktivit v Sýrii zůstává relevantní a znepokojivá, stejně jako otevřené otázky týkající se povahy a provozního stavu sse konkrétních lokalit a materiálů v Sýrii,“ uvedla.

Nakonec Maayanová vysvětlila, že není možné hovořit o regionální bezpečnostní architektuře kolem jaderné otázky v situaci, kdy země Blízkého východu neuznávají právo Izraele na existenci.

„Někteří aktéři v regionu tvrdí, že na Blízkém východě lze iniciovat komplexní bezpečnostní architekturu s přímým zapojením Izraele, aniž by bylo uznáno právo Izraele na existenci v rámci bezpečných a chráněných hranic, aniž by došlo ke snížení regionálního napětí a vybudování nezbytné důvěry mezi regionálními státy… Tento postoj je neudržitelný,“ prohlásila Maayanová.

Zdroj: jpost.com