V západním Německu se likviduje větrná farma, aby se uvolnilo místo pro rozšíření povrchového dolu na hnědé uhlí, což je „paradoxní“ situace, která poukazuje na současné upřednostňování energetické bezpečnosti před čistou energií v největší evropské ekonomice.

Demontáž nejméně jedné větrné turbíny na větrné farmě v blízkosti německého uhelného dolu Garzweiler, kterou provozuje energetický gigant RWE, již začala. RWE uvádí, že hnědé uhlí se v uhelném dole Garzweiler těží již více než 100 let.

Koncem září společnost RWE rovněž uvedla, že tři její hnědouhelné bloky, které byly dříve v pohotovosti, se v říjnu podle plánu vrátí na trh s elektřinou.

„Každý ze tří hnědouhelných bloků má výkon 300 megawattů (MW). Svým nasazením přispívají k posílení bezpečnosti dodávek v Německu v době energetické krize a k úspoře zemního plynu při výrobě elektřiny,“ uvedla minulý měsíc společnost RWE.

Společnost nyní rozšiřuje hnědouhelný důl v Garzweileru poté, co soud v Münsteru v západoněmecké spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko v březnu letošního roku rozhodl ve prospěch energetické skupiny ve sporu o pozemky pro rozšíření hnědouhelného dolu.

Guido Steffen, mluvčí společnosti RWE, k demontáži větrných turbín kvůli rozšíření uhelného dolu pro deník Guardian uvedl: „Uvědomujeme si, že to působí paradoxně.“

„Ale je to tak, jak se věci mají,“ dodal Steffen.

Začátkem tohoto týdne vyzvalo ministerstvo hospodářství a energetiky spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko společnost RWE, aby od plánu na demontáž větrné farmy upustila.

„V současné situaci by měl být co nejvíce vyčerpán veškerý potenciál pro využití obnovitelných zdrojů energie a stávající turbíny by měly být v provozu co nejdéle,“ uvedl mluvčí zemského ministerstva pro deník Guardian.

Zdroj: oilprice.com