Velký řetězec supermarketů ve Velké Británii dokončuje plány na zásobování svých regálů hmyzem a jeho prodej jako levného zdroje potravin pro lidi, kteří si v době prudce rostoucí inflace a krize životních nákladů nemohou dovolit uživit své rodiny. (Foto: Flickr)

Podle deníku Daily Mail Aldi zvažuje, že bude skladovat „jedlé“ brouky a poskytovat rodičům sady receptů na přípravu červů a cvrčků pro jejich hladové děti.

Mezi potenciální výrobky v této řadě patří „udržitelné“ cvrččí hamburgery, stejně jako „nugety“ a „mleté maso“.

Mňam mňam.

Když už jste si mysleli, že to nemůže být více dystopické, supermarket se podle zprávy zapojil do televizní herní show, ve které budou „farmáři“ hmyzu prezentovat brouky jako „další velkou věc“ pro Aldi.

Jeden ze soutěžících, Aaron Thomas, k tomu řekl: „Naším posláním je změnit vnímání hmyzu jako potraviny; je to jeden z nejudržitelnějších zdrojů bílkovin na světě.“

Thomas dále tvrdí, že cvrčci obsahují více bílkovin než hovězí maso, a dodává: „Chceme, aby se konzumace hmyzu stala mainstreamem. Pokud se nám podaří dostat se k zákazníkům Aldi, bude to úžasná příležitost.“

Tento krok je nejnovějším krokem v rostoucím trendu prosazování konzumace brouků jako způsobu „záchrany planety“.

Nedávno se kanadská společnost The Aspire Food Group zavázala, že po dokončení výstavby největšího centra na zpracování cvrčků na světě bude ročně produkovat 9000 tun hmyzu pro lidskou spotřebu a spotřebu domácích zvířat.

Kromě cvrčků jsou v Evropě velkým hitem také červi a larvy.

Objevují se dokonce návrhy na jejich podávání školákům:

Co takhle salát z plevelů? A proč nezapít žížalí jídlo vysokou osvěžující sklenicí odpadních vod?

v roce 2020 zveřejnilo Světové ekonomické fórum na svých webových stránkách dva články, které se zabývaly tím, jak by bylo možné lidi přimět k tomu, aby si zvykli na pojídání plevele, brouků a pití odpadní vody, a tím snížit emise CO2.

Samostatný článek zveřejněný na internetových stránkách WEF popisoval, jak lze lidi přimět k tomu, aby si oblíbili konzumaci „jídla“, které na první pohled zní nechutně.

Cílem „velkého resetu“ je zavést drastické snížení životní úrovně plebsu, což ho donutí zařadit na jídelníček brouky, plevel a odpadní vody, zatímco davoská elita bude ve svých věžích ze slonoviny dál hodovat na nejlepších pokrmech.

Budete jíst brouky?

Zdroj: summit.news