Podle náčelníka Generálního štábu Armády České republiky není možné doufat v rychlé ukončení rusko-ukrajinského konfliktu. (Foto: Flickr)

Rusko a NATO ještě nikdy nebyly tak blízko skutečnému přímému konfliktu, konvenčnímu či jadernému, jako nyní, řekl náčelník Generálního štábu Armády ČR Karel Řehka na pondělní konferenci o ruské moci a vlivu vůči střední Evropě.

Generál uvedl, že konflikt mezi Ruskem a NATO by měl na Česko značný dopad. Situaci označil za „vážnou“ s tím, že navzdory desetiletím nepřátelství je nyní hrozba otevřeného konfliktu mezi oběma mocnostmi hrozivá.

Řehka také uvedl, že „varovná doba“ před případným konfliktem na evropském bojišti může být relativně krátká; za výhodu však označil, že NATO má nyní v Evropě jasně definovaného protivníka.

„Další věc, která se pro mě jako vojáka změnila, je, že mám tady v Evropě jasně definovaného protivníka,“ řekl.

„My jsme se styděli nazývat Rusko hrozbou, protivníkem nebo něčím podobným, zatímco oni nás tak označují, chovají se k nám tak,“ dodal Řehka.

„Je třeba říci, že jako náčelník generálního štábu jsem si jistý, že pokud budu s někým bojovat tady na evropském bojišti, tak vím, kdo to je. V současné době je to s největší pravděpodobností Ruská federace,“ tvrdil Řehka.

Podle Řehky nelze doufat v rychlé ukončení rusko-ukrajinského konfliktu.

„Stát se může cokoli, ale já to nevidím,“ řekl.

Konflikt podle něj také nemá dobré řešení.

„Teď se bavíme o tom, jak špatné – více či méně – řešení bude do budoucna,“ řekl.

Zdůraznil, že Česko musí být v NATO pevným spojencem.

„My jako Armáda České republiky se bráníme a vždy budeme bránit v rámci Aliance,“ řekl. S ohledem na to Řehka upozornil na potřebu stabilního obranného rozpočtu.

Poznamenal, že armáda dělá mnoho věcí; pomáhala při pandemii Covid-19, pomáhala při povodních, které masivně postihly Českou republiku v létě 2002.

„Neměli bychom zapomínat, proč máme armádu a ozbrojené síly,“ řekl. „Armáda je tu od toho, aby bojovala, má se na boj připravovat a v této roli je nezastupitelná.“

Zdroj: rmx.news