Nedávno jsem byl nakupovat ve velkém potravinovém řetězci a měli tam ředkvičky – svazek v akci za 2,90,- Skutečně, svazek krásných velkých ředkviček stál pouze 2,90,- Kč.

To není ani cena, která by zaplatila dopravu, nebo výrobu gumičky, kterou byl svazeček ovázaný.

Na druhé straně existují lidé, kteří jsou ochotni zaplatit za pohár posypaný zlatem půl milionu.

Velké zaoceánské lodě, které si za stovky a stovky milionů dolarů nechá někdo postavit, je účetně jednodušší ihned po výrobě, aniž by kdy vypluly, poslat do šrotu, protože je nikdo nechce.

A nebo třeba lidé kupují konjakové těstoviny. Že jste o nich nikdy neslyšeli? To jsou „těstoviny”, které jsou asi 5-10x dražší než normální špagety, ale unikátní na nich je to, že NEOBSAHUJÍ VŮBEC žádné živiny a jejich energetická hodnota je tedy v podstatě 0. 

A takových příkladů jsou stovky a toto jsou jen ty, na které jsem narazil v posledních dnech. Takže, pokud lidé kupují za drahé peníze jídlo, které je ZÁMĚRNĚ nenasytí, asi aby mohli mít na moment pocit, že “hubnou” a pak se mohli znovu přejíst, je něco špatně.

Včera jsem něco podobného zažil u lékaře – v čekárně tam obézní pán vesele vyprávěl, jak má cukrovku, ale na dietu peče a vždy, když má jít k doktorce, tak si dává pozor, aby ho neseřvala. A měl hroznou radost, jak ji vždycky doběhne…

Asi nejlépe to ilustruje následující obrázek, který hovoří za vše a přesně pojmenovává nejen ty dva uplynulé roky, ale bojím se, že i většinu lidstva.

Taková společnost opravdu není zdravá – hlavně mentálně – a je bohužel odsouzena k záhubě.

Jan Tománek