Vysoce postavený izraelský úředník 12. října prozradil deníku New York Times (NYT), že Tel Aviv poskytuje Ukrajině „základní zpravodajské informace“ o íránských bezpilotních letounech, které Rusko používá na bojišti. (Foto: Flickr)

Nejmenovaný úředník rovněž prozradil, že soukromá izraelská firma poskytuje Ukrajině satelitní snímky pozic ruských vojsk. V září západní média informovala, že Kyjev požádal Izrael o sdílení zpravodajských informací o „jakékoli podpoře“, kterou Írán poskytuje Rusku. „Izraelci nám poskytli nějaké zpravodajské informace, ale my potřebujeme mnohem více,“ citoval Axios vysoce postaveného ukrajinského představitele, který s ním hovořil.

Hebrejská média již dříve odhalila, že izraelský obranný dodavatel dodává ukrajinské armádě protidronové systémy prostřednictvím Polska, aby obešel oficiální postoj Izraele, který neprodává Kyjevu moderní zbraně.

Neoficiální prodej je pravděpodobně provizorním opatřením, které má vykompenzovat odmítnutí izraelských představitelů prodat Ukrajině svůj protiraketový systém Iron Dome, údajně ve snaze udržet strategické vztahy s Ruskem v Sýrii.

Izraelská ministerstva obrany a zahraničí ve středu odmítla komentovat dlouhodobé žádosti vlády v Kyjevě a jejích západních podporovatelů o pořízení systému Iron Dome, včetně proseb vznesených od ruského raketového útoku z tohoto týdne.

„Izrael má velké zkušenosti s protivzdušnou obranou a systémem Iron Dome a my potřebujeme přesně stejný systém v našem městě,“ řekl kyjevský starosta Vitalij Kličko v rozhovoru z 11. října. „Už dlouho s nimi o tom jednáme. Tato jednání však nebyla úspěšná,“ dodal.

Neochota Tel Avivu pomoci své obdobě sponzorované USA se od únorového vypuknutí války příliš nezměnila a vyvolala hněv ukrajinských představitelů. „Každý ví, že vaše systémy protiraketové obrany jsou nejlepší,“ řekl prezident Volodomyr Zelenskyj, když na jaře prosil izraelský parlament.

„Nevím, co se Izraeli stalo,“ řekl v rozhovoru pro francouzskou televizi TV5 23. září. „Jsem v šoku, protože nechápu, proč nám nemohli poskytnout protivzdušnou obranu.“

Zatímco však neoficiální zprávy přičítají izraelské odmítnutí nedostatku zásob a nedostatkům systému proti raketám dlouhého doletu, analytici se shodují, že Izrael nemůže vyzbrojit Ukrajinu přímo, aniž by narušil svou spolupráci s Ruskem v Sýrii.

Zdroj: thecradle.co