Studie odhalila, že v potravinách některých oblíbených řetězců byly nalezeny chemické látky, které mohou způsobovat reprodukční problémy a problémy s učením u dětí. (Foto: Flickr / ilustrační)

Ve vzorcích odebraných z jídel společností McDonald’s, Burger King, Pizza Hut, Domino’s a Chipotle byly zjištěny průmyslové chemické látky.

Nová studie založená na vzorcích z restaurací v americkém San Antoniu zjistila malé množství ftalátů.

Tyto chemické látky se používají k výrobě měkkých plastů a byly nalezeny v 80 % odebraných vzorků.

Tato chemická látka je spojována s řadou zdravotních problémů, včetně problémů v endokrinním systému, což je řada žláz, které v těle produkují a vylučují hormony, jak zjistila předchozí studie.

Ftaláty jsou také spojovány s problémy s plodností a reprodukcí, přičemž jedna studie z roku 2020 zjistila, že tato chemická látka může „vyvolat změny v pubertě, rozvoj syndromu testikulární dysgeneze, rakovinu a poruchy plodnosti u mužů i žen“.

Jiná studie, zveřejněná na začátku tohoto roku, rovněž vyzvala ke „kritickým“ reformám politiky týkající se těchto chemických látek poté, co zjistila, že zvyšují riziko poruch pozornosti, chování a učení u dětí.

Ftaláty se používají k různým účelům a jsou často obsaženy v gumových rukavicích a průmyslových trubkách, zpracování potravin se v různých zemích liší a způsob výroby rychlého občerstvení v USA se bude lišit od Spojeného království a Evropy.

Vědci tvrdí, že tuto skutečnost vzali v úvahu, protože chemická látka může z těchto předmětů migrovat do potravin – což pak znamená, že ji pozřeme.

Potraviny prodávané ve většině řetězců rychlého občerstvení obvykle procházejí rozsáhlým procesem balení, manipulace a vaření, než se dostanou do rukou spotřebitelů.

Pro účely studie byly také odebrány rukavice používané pracovníky restaurací rychlého občerstvení, v nichž byly rovněž zjištěny stopy škodlivé chemické látky.

Odborníci z Univerzity George Washingtona zjistili, že potraviny obsahující maso obsahovaly vyšší množství chemikálií, přičemž oblíbené položky, jako jsou kuřecí burritos a sýrové hamburgery, vykazovaly vysoký obsah změkčovadla zvaného DEHT.

DEHT byl původně navržen jako náhrada ftalátů.

Nejnižší množství chemikálií mají výrobky jako sýrová pizza a hranolky.

Při objednávání výrobků, jako jsou hamburgery, je výzkumníci objednávali se sýrem, rajčaty, okurkami, cibulí, salátem a vybraným kořením a hamburgerové placky byly objednávány bez jakýchkoli zálivek.

Objednali si dvě různá burrita, jedno s bílou rýží, černými fazolemi, sýrem, jemnou salsou a salátem a druhé s restovanými fazolemi pinto, sýrem, cibulí, zakysanou smetanou, rajčaty, salátem a omáčkou na bázi rajčat.

Zdroj: the-sun.com