Před tím jsme už hlásili, že USA teď oficiálně vylodily Námořní pěchotu v Izraeli stejně jako vyloďovací plavidlo během návštěvy amerického Námořnictva, během níž přišlo rychlé ujištění, že „to není spojeno s žádnou reakcí na jakoukoliv světovou událost.“ Vypadá to, že nejsme jediní, kdo si toto ospravedlnění vykládá poněkud skepticky: dělá to i Rusko. A během historické události Ruská Pacifická flotila poprvé po desítkách let proplula Suezským kanálem a vstoupila do Středozemí, směřujíc ke kyperskému přístavu Limasol během toho, co je tím nejhlasitěji vyjádřeným varováním USA a Izraeli, jež shromažďují vojenské jednotky podél syrských hranic, což nenechá Rusko v klidu, jelikož Sýrie už bývala izraelskými „Obrannými“ silami používána jako cvičný cíl.


„Tyto úkolové síly úspěšně propluly Suezským kanálem a vstoupily do Středomoří. Je to poprvé po desítkách let, kdy do této oblasti vstupují válečné lodi Pacifické flotily,“ řekl kapitán první třídy Roman Martov. Tomuhle se říká hlasité a jasné náznaky.

Ke skupině patří torpédoborec admirál Pantělejev, obojživelné válečné lodě Peresvět a Admirál Nevelskoj, tanker Pečenga a záchranný vlečňák Fotij Krylov opustil 19. března přístav Vladivostok, aby se také připojil k ruským úkolovým silám ve Středomoří.


Torpédoborec Admirál Pantělejev


Admirál Nevelskoj

Do této úkolové skupiny už patří velká protiponorková loď Severomorsk, fregata Jaroslav Mudry, záchranné vlečňáky Altaj a SB-921 a tanker Lena ze Severní a Baltické flotily, stejně jako vyloďovací loď Azov třídy Ropuča-II Černomořské flotily. Úkolová skupina by se mohla zvětšit o jaderné ponorky, řekl minulou neděli velitel Námořnictva admirál Viktor Čirkov.

Nechává si ale třeba i celou spoustu ponorek jen pár set kilometrů od Sýrie? Určitě. Z Rian.

[quote align="center" color="#999999"]

Úkolové síly úspěšně propluly Suezským kanálem a vstoupily do Středomoří. Je to poprvé po desetiletích, kdy do tohoto regionu vstupuje Pacifická flotila válečných lodí,“ řekl kapitán prvního stupně Roman Martov.

Ministr obrany v dubnu řekl, že Rusko začalo sestavovat námořní úkolové síly ve Středomoří s tím, že do tohoto regionu posílá několik válečných lodí z Pacifické flotily. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu v březnu řekl, že k obraně ruských zájmů v této oblasti je zapotřebí trvalých námořních sil ve Středomoří.

Vedoucí činitel ministerstva obrany řekl, že velitelství Středomořských úkolových sil a kontrolní agentury budou umístěny buď v Novorossijsku v Rusku nebo v Sevastopolu na Ukrajině. Admirál Vladimir Komojedov, šéf parlamentní obranné komise, před tím řekl RIA Novosti, že Středomořské úkolové síly by měly obsahovat 10 válečných lodí a podpůrných plavidel jako částí několika taktických skupin pověřených útoky, protiponorkovým válčením a čištěním od min.

Sovětská svaz udržoval 5. Středomořskou skvadronu mezi lety 1967 až 1992. Ta byla zformována, aby vzdorovala 6. flotile US Navy během Studené války a sestávala z 30-50 válečných lodí a podpůrných plavidel.[/quote]

Vypadá to, že tato skvadrona reinkarnovala a to dost rychle.

Rovněž to vypadá, že ty dvě klíčové námořní síly ve Středomoří se už začínají stavět do pozic pro to, co by brzy mohlo vypadat na střet.

Doufejme, že evropské „proti-manipulační“ úkolové síly mohou dostatečně odstrašit hlavní hráče, aby stlačily cenu Brent hodně dolů, než by se moment takové eskalace mohl stát realitou.

P.S. Máte ropu?

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com