Francouzský prezident Emmanuel Macron ve vzácné výtce od předního evropského spojence v NATO na otázku ohledně čtvrtečního varování amerického prezidenta Joea Bidena, že Rusko představuje hrozbu jaderného „Armagedonu“, důrazně naznačil, že tato slova byla neuvážená. (Foto: Flickr)

Macron v reakci na Bidenovy komentáře uvedl, že „musíme mluvit obezřetně“, a vysvětlil, že světoví lídři musí v otázkách jaderné hrozby mluvit opatrně. „Vždy jsem se odmítal pouštět do politických výmyslů, a zejména… když se mluví o jaderných zbraních,“ řekl Macron v pátek na summitu EU v Praze.

Francouzský lídr dále zdůraznil: „V této otázce musíme být velmi opatrní.“

Macron zůstává jedním z mála západních lídrů, kteří udržují otevřené komunikační linky s ruským Vladimirem Putinem (dalším je maďarský Viktor Orbán), a brání se kritice, přičemž vysvětluje, že diplomacie musí zůstat možností v naději na ukončení války na Ukrajině.

Pro přehled Biden uvedl, že svět nebyl tak blízko hrozbě použití jaderných zbraní od 60. let 20. století, kdy vrcholila studená válka:

„Od Kennedyho a kubánské krize jsme nečelili vyhlídce na Armagedon,“ dodal. Naznačil, že hrozba ze strany Putina je reálná, „protože jeho armáda je – dalo by se říci – značně nevýkonná“.

A přesto se následující den tisková mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová snažila Bidenovo varování snad nově interpretovat a bagatelizovat, když uvedla, že i nadále platí, že USA „nevidí žádný důvod, proč by měly upravovat naše vlastní strategické jaderné pozice, ani nemáme náznaky, že by se Rusko chystalo bezprostředně použít jaderné zbraně“.

Vedle Macronova odsunu předseda Evropské rady Charles Michel v pátek prohlásil, že evropské vedení bere „každou eskalaci velmi vážně“.

Michel vysvětlil: „Výhrůžky nás nezastraší,“ a dodal: „Místo toho zachováme klid. Zachováme chladnou hlavu a pokaždé odsoudíme nezodpovědný charakter těchto hrozeb.“

Předseda EK zaměřil svou kritiku na Vladimira Putina v návaznosti na titulky novin, které ruského prezidenta obviňují z jaderného šavlování a vydírání, což Kreml popřel.

Zdroj: apnews.com