Elon Musk navrhl, aby byl Krym, který Moskva obsadila v roce 2014, formálně uznán jako ruský, aby byly zajištěny dodávky vody na Krym a aby Ukrajina zůstala neutrální. Požádal uživatele Twitteru, aby pro tento plán hlasovali „ano“ nebo „ne“. (Foto: Shutterstock)

Elon Musk tweetuje svůj „mírový plán“ na ukončení války na Ukrajině, Zelenskyj reaguje
„Rusko odejde, pokud to bude vůle lidu,“ napsal Elon Musk na Twiiter.

„Který @elonmusk se vám líbí víc?“, napsal Zelenskyj na Twitteru a nabídl dvě odpovědi: jedna podporuje Ukrajinu, druhá Rusko.

Musk, nejbohatší člověk světa, navrhl volby pod dohledem OSN ve čtyřech okupovaných regionech, které Moskva minulý týden po tzv. referendech přikročila k anexi. Kyjev a západní vlády hlasování odsoudily jako nezákonné a nátlakové.

„Rusko odchází, pokud je to vůle lidu,“ napsal Musk.

Šéf společnosti Tesla Inc. navrhl, aby byl Krym, který Moskva obsadila v roce 2014, formálně uznán jako ruský, aby byly zajištěny dodávky vody na Krym a aby Ukrajina zůstala neutrální. Požádal uživatele Twitteru, aby o tomto plánu hlasovali „ano“ nebo „ne“.

„Milý @elonmusk, když se někdo pokusí ukrást kola vaší Tesly, neznamená to, že se stane legálním vlastníkem auta nebo kol. I když tvrdí, že oba hlasovali pro. Jen říkám,“ reagoval na Twitteru litevský prezident Gitanas Nausėda.

Musk, který je zároveň šéfem společnosti SpaceX, na svůj první tweet navázal další anketou:

„Zkusme to tedy takto: vůle lidí, kteří žijí v Donbasu a na Krymu, by měla rozhodnout, zda jsou součástí Ruska nebo Ukrajiny.“

Řekl, že mu nevadí, pokud bude jeho návrh nepopulární, a argumentoval tím, že mu vadí, „že miliony lidí mohou zbytečně zemřít pro v podstatě totožný výsledek“.

„Rusko má >3krát více obyvatel než Ukrajina, takže vítězství Ukrajiny v totální válce je nepravděpodobné. Pokud vám záleží na obyvatelích Ukrajiny, usilujte o mír,“ napsal na Twitteru.

V únoru, kdy byl po ruské invazi na Ukrajině narušen internet, Musk reagoval na tweet ukrajinského vládního úředníka, který žádal o pomoc. Musk uvedl, že satelitní širokopásmová služba Starlink společnosti SpaceX je na Ukrajině dostupná a že SpaceX do země posílá další terminály.

Výřečný odcházející ukrajinský velvyslanec v Německu Andrij Melnyk reagoval na Muskův mírový plán neurčitě. Sám Melnyk čelil v červenci kritice za obhajobu ukrajinského nacionalistického vůdce z druhé světové války Stepana Bandery.

Zdroj: ndtv.com