Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil, že regiony Ukrajiny, kde se konají referenda, budou pod „plnou ochranou“ Kremlu, pokud budou anektovány Ruskem, což zvyšuje možnost použití jaderných zbraní. (Foto: Shutterstock)

Obyvatelé čtyř Ruskem okupovaných oblastí na východě a jihu Ukrajiny pokračovali čtyři dny v hlasování o připojení k Rusku.

„Po těchto referendech bude Rusko samozřejmě respektovat projev vůle těchto lidí, kteří po dlouhá léta trpěli zneužíváním neonacistického režimu,“ řekl Lavrov novinářům o víkendu po vystoupení na Valném shromáždění OSN. Měl na mysli kyjevskou vládu.

Na otázku jednoho z reportérů, zda by Rusko případně použilo jaderné zbraně na obranu případných anektovaných regionů na Ukrajině, Lavrov odpověděl, že jakékoli ruské území bude „pod plnou ochranou státu“.

„Všechny zákony, doktríny, koncepce a strategie Ruské federace se vztahují na celé její území,“ uvedl, zatímco odkazoval na ruskou doktrínu o použití jaderných zbraní.

Před několika dny bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv na sociálních sítích varoval, že Rusko je připraveno použít jaderné zbraně. Stalo se tak po projevu ruského prezidenta Vladimira Putina, který oznámil, že zmobilizuje statisíce vojáků, a zároveň vydal zastřenou hrozbu o použití všech zbraní z ruského arzenálu na obranu své územní celistvosti.

Zatímco Putinův komentář byl vágní, Medveděvův příspěvek na Telegramu byl explicitnější. Medveděv v současnosti působí jako místopředseda ruské bezpečnostní rady.

„Rusko oznámilo, že k takové ochraně mohou být použity nejen mobilizační kapacity, ale i jakékoli ruské zbraně, včetně strategických jaderných zbraní a zbraní založených na nových principech,“ napsal podle překladu.

Referenda ve čtyřech východoukrajinských regionech, jejichž cílem je připojení území, které Rusko od své únorové invaze zabralo silou, se v neděli konala již třetím dnem a ruský parlament by mohl během několika dní přikročit k formalizaci anexe.

Připojením čtyř oblastí Luhanska, Doněcka, Chersonu a Záporoží k Rusku by Moskva mohla útoky na jejich znovuzískání prezentovat jako útok na samotné Rusko, což by bylo varováním pro Kyjev a jeho západní spojence.

Ukrajina a její spojenci odmítli referenda jako podvod, který má ospravedlnit eskalaci války a mobilizační snahu Moskvy po nedávných ztrátách na bojišti.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli prohlásil, že jeho země získá zpět všechna území, která Rusko zabralo. „Rozhodně osvobodíme celou naši zemi – od Chersonu po Luhanskou oblast, od Krymu po Doněckou oblast,“ uvedl v aplikaci pro zasílání zpráv Telegram.

Jaderná hrozba

Přichází v době, kdy admirál námořnictva Charles A. Richard, šéf amerického strategického velení, připustil nedávné varování Ruska před použitím jaderných zbraní.

„Nemuseli jsme to udělat už více než 30 let. Důsledky toho jsou hluboké,“ řekl minulý týden během panelové diskuse. „Jsou hluboké pro obranu vlasti. Jsou hluboké pro strategické odstrašení i pro dosažení našich národních cílů. A to už není teoretické,“ dodal.

Richard dodal, že je nyní možné, že poprvé po desetiletích je možné, že Spojené státy budou mít „možný přímý ozbrojený konflikt s partnerem schopným jaderných zbraní“.

„Rusko a Čína mohou eskalovat na jakoukoli úroveň násilí, kterou si zvolí, v jakékoli oblasti s jakýmkoli mocenským nástrojem na celém světě,“ dodal Richard.

Zdroj: theepochtimes.com