Deset mega-korporací kontrolují produkci téměř všeho, co kupujete; od potřeb pro domácnost přes krmivo pro domácí mazlíčky až po džíny. Podle tohoto grafu, co přišel od Reddit, zvaného „Iluze volby“ vytváří tyto korporace řetězec, který začíná u jedné z 10 super-společností. Už jste o těch největších jménech slyšeli, ale vidět, co tito giganti vlastní nebo ovlivňují, budí závrať. (Poznámka: Graf ukazuje směs sítí. Rodičovské společnosti mohou vlastnit, vlastnit podíl, nebo mohou být prostě partnerem v pobočném rozvětvení své sítě. Např. Coca-Cola sice Monster nevlastní, ale distribuuje tyto energetické nápoje. Další poznámka: Nemáme jistotu v tom, jak až tento graf je aktualizovaný. Např. odráží prodeje P&G's od Pringles ke Kellogg's v únoru.)


Zde je jen pár příkladů: Yum Brands vlastní KFC a Taco Bell. Tato společnost je pobočkou Pepsi. Všechny restaurace Yum Brands prodávají pouze produkty Pepsi kvůli speciálnímu partnerství s tímto výrobcem limonády.

 

Proctor & Gamble, společnost za 84 miliard dolarů – největší inzert v USA – je propojená s četnými odlišnými značkami, které produkují vše od léků přes zubní pastu až po luxusní módu. Do všeho započítaný P&G údajně přes tuto síť slouží úžas budícímu počtu 4,8 miliard lidí po celém světě.

Nestlé, korporace za 200 miliard dolarů – je proslulá svou čokoládou, je to ale největší potravinářská společnost světa – a vlastní po celém světě téměř 8 000 různých značek a má podíly nebo partnerství se spoustou dalších. Do této sítě patří i šampónová společnost L’Oreal, gigant dětské výživy Gerber, oděvní značka Diesel a výrobci krmiva pro domácí mazlíčky Purina a Friskies.




Loading...