Ačkoli představitelé Bidenovy administrativy opakovaně popřeli, že by o razii FBI v Mar-a-Lago věděli, novinář John Solomon odhalil, že Bílý dům byl u „zápalného bodu“ vyšetřování – přímo spolupracoval s ministerstvem spravedlnosti a Národním archivem, aby usnadnil zasedání velké poroty, které vedlo k razii 8. srpna. (Foto: Flickr)

Podle Just the News toto koordinované úsilí umožnilo FBI „přezkoumat důkazy získané z Mar-a-Lago letos na jaře a eliminovat nároky 45. prezidenta na výkonnou výsadu, jak vyplývá z dobových vládních dokumentů, které Just the News prozkoumal“.

Z poznámek vyplývá, že tehdejší zástupce poradce Bílého domu Jonathan Su vedl rozhovory s FBI, ministerstvem spravedlnosti a Národním archivem již v dubnu, krátce poté, co bylo federální historické agentuře dobrovolně vráceno 15 krabic utajovaných a dalších materiálů z Trumpova floridského domu.

V květnu Su archivům sdělil, že prezident Joe Biden nebude mít námitky proti tomu, aby se jeho předchůdce vzdal nároků na výkonnou výsadu, což otevřelo ministerstvu spravedlnosti dveře k tomu, aby přimělo velkou porotu k vydání soudního předvolání, které by Trumpa donutilo předat veškeré zbývající materiály z doby jeho prezidentství. -JTN

Toto úsilí bylo shrnuto v několika poznámkách a e-mailech vyměněných napříč různými agenturami na jaře 2022, přičemž nejúplnější popis je obsažen v dlouhém dopise z 10. května od úřadující národní archivářky Debry Steidel Wallové právníkům bývalého prezidenta Trumpa.

„Dne 11. dubna 2022 kancelář poradce Bílého domu – potvrzující žádost ministerstva spravedlnosti podpořenou memorandem na hlavičkovém papíře FBI – formálně předala žádost, aby NARA do sedmi dnů poskytla FBI přístup k patnácti krabicím za účelem jejich přezkoumání s tím, že FBI by si po přezkoumání krabic mohla vyžádat kopie konkrétních dokumentů,“ napsala a prozradila, že Biden zmocnil Národní archiv, aby se vzdal případných nároků na výkonné výsady.

„Poradce prezidenta mě informoval, že s ohledem na konkrétní okolnosti, které jsou zde uvedeny, prezident Biden po konzultaci s asistentem generálního prokurátora pro Úřad právního poradce odkládá mé rozhodnutí ohledně toho, zda bych měl či neměl potvrdit údajné ‚ochranné tvrzení o výkonné výsadě‘ bývalého prezidenta,“ pokračuje dopis. „… Rozhodl jsem se proto, že nebudu respektovat ‚ochranné‘ tvrzení bývalého prezidenta o výsadě.“

Zdroj: justthenews.com