To, že Čína buduje umělé ostrovy v Jihočínském moři, stupňuje napětí v regionu. 13. května to prohlásil poradce ministra zahraničí USA pro záležitosti východní Asie a Tichého oceánu Daniel Russel. O den dřív navrhl Pentagon Bílému domu, aby poslal vojenská letadla a lodě k těmto umělým ostrovům ve sporných vodách. Americký ministr obrany pověřil experty, aby prozkoumali variantu vyslání letadel elektronické kontroly a lodí vojenského námořnictva do té části moře, která obklopuje souostroví Spratly. Je to nejotevřenější hrozba USA „zjednat pořádek" v Jihočínském moři a „pomoci spojencům". V první řadě Filipíncům, kteří si činí nároky na řadu ostrovů a útesů, kde buduje Čína podle prohlášení Pentagonu na umělých náspech přistávací plochy pro letadla a přístavy pro vojenské lodě.


Washington signalizoval Pekingu, že se s jeho nároky na tuto spornou část moře nesmíří. Dělal to i dříve. Tentokrát to ale bylo zvlášť tvrdé a přímočaré, soudí expert Alexandr Larin.

„Je dost pravděpodobné, že je to spojeno se společnými manévry Číny a Ruska ve Středozemním moři. Čínské lodě připluly do Novorossijska, kde se zúčastnily oslav Dne vítězství. Na programu jsou manévry lodí obou zemí ve Středozemním moři. USA a NATO ho pokládají za své „vnitřní" moře. Cvičení jsou samozřejmě symbolická, pro Američany je to ale mimořádně nepříjemná událost. Mohou ji pokládat za políček. Růst napětí ale jen sotva vyústí v nějaké bojové střety, soudí expert.

USA otevřeně oznámily, že vlastně připravují v Jihočínském moři vojenskou operaci. Stalo se tak hned po tom, co se čínští a indičtí vojáci zúčastnili 9. května vojenské přehlídky na Rudém náměstí. Upozornil na to expert na geopolitiku Konstantin Sokolov. Tak USA odpověděly na demonstraci síly a posílení jednoty bloku BRICS, soudí expert.

„Mění se celý geopolitický scénář — svět už víc není jednopolární. Právě proto byl nucen John Kerry, který se po celé dva roky vyhýbal Rusku, přiletět do Soči. A brzy bude jednat i v Číně. Západ musí zjevně přešetřovat své scénáře uspořádání světa. A to si vyžádá čas — nejen na vypracování nové strategie, ale i na přeskupení sil. A nátlak USA na Čínu teď bude politicko-psychologický. Budou následovat intenzívní hrozby a tvrdá polemika, k otevřené vojenské konfrontaci mezi nimi ale nedojde", řekl expert Sputniku.

USA daly Číně otevřeně na srozuměnou, že jsou připraveny zasáhnout do konfliktu v Jihočínském moři. Přičemž se to stalo doslova těsně před cestou ministra zahraničí Johna Kerryho do Pekingu. Je plánována na 16. — 17. května.

Analytik Igor Korotčenko je přesvědčen, že podobný nátlak na Peking bude naprosto bezvýsledný.

„Nemá to žádný smysl. Ať budou USA jakkoli tlačit na Čínu, ta bude v každém případě hájit své národní zájmy v jižních mořích. Politika Pekingu se nemění, a proto se zastrašováním a vojenským vyhrožováním Pekingu v žádném případě cíle dosáhnout nepodaří. Tím spíš, že Čína má spolehlivý týl, kterým je Rusko", řekl expert.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: sputniknews.com