Hitlerova potopená černomořská flotila, staletí staré „hladové kameny“ se vynořují z vyschlých koryt řek v Evropě postižené suchem. (Foto: Twitter / Shoko Asahara)

Extrémní sucha v Evropě odhalují tisíce let ztracené historie.

V některých regionech byly odhaleny staletí staré varovné vzkazy vyryté do balvanů. Jak uvádí StrangeSounds.org, tyto kameny – známé jako „Hungersteine“ nebo „Hunger Stones“.

Jeden kámen, zasazený do řeky Labe, která teče z českých hor přes Německo až k Severnímu moři, pochází z období sucha v roce 1616, je opět vidět ve vyschlém korytě řeky.

Je na něm napsáno varování: „Wenn du mich seehst, dann weine“ – „Když mě uvidíš, zaplač“.

„Hladové kameny“, jako je tento, se používaly jako „hydrologické orientační body“ po celé střední Evropě, uvedla NPR, když se kameny naposledy objevily během sucha v roce 2018.

Na těchto kamenech jsou „vytesána léta strádání a iniciály autorů, kteří se ztratili historii,“ napsal tým českých vědců ve studii z roku 2013.

„Základní nápisy varují před následky sucha. Vyjadřovaly, že sucho přineslo chudým lidem špatnou úrodu, nedostatek potravin, vysoké ceny a hlad“.

Současné evropské sucho je jistě historické. Jak dále uvádí StrangeSounds.org, most Mesta ze XIV. století ve Villarta de los Montes (Extremadura, Španělsko), pěkný příklad mudéjarsko-gotického stavebního inženýrství. Od roku 1956 ho zakrývaly vody přehrady Cijara, ale sucho ho znovu vyneslo na světlo.

Pozůstatky římského castra Aquis Querquennis v Galicii, které jsou běžně zakryty vodami řeky Limy a vodní nádrže Concha. Pochází ze III. století a nacházel se na silnici Via Nova.

V době, kdy Itálie čelí „nejvážnější vodní krizi za posledních 70 let“, byla ve vyschlém korytě řeky Pád odhalena 450kilogramová , bomba z doby druhé světové války…

Ve Španělsku vyschla vodní nádrž Valdecanas a odhalila prehistorický kamenný kruh přezdívaný „španělské Stonehenge“, oficiálně známý jako Dolmen Guadalperal, který je od roku 1963 zakrytý vodou…

A konečně, což je možná nejdramatičtější, se znovu vynořila nacistická flotila 20 německých válečných lodí z období světové války, když hladina vody v Dunaji v Srbsku klesla na extrémně nízkou úroveň…

Hitlerova černomořská flotila byla potopena v roce 1944, když německá armáda ustupovala před sovětskými silami, uvádí agentura Reuters.

4

Podle deníku The Washington Post se předpokládá, že pod písečnými břehy řeky je pohřbeno mnohem více lodí.

Zdroj: zerohedge.com