Francouzský prezident Emmanuel Macron ztratil většinu v Národním shromáždění po noci, kdy ohromující zisky zaznamenala strana pravicové populistky Marine Le Penové. (Foto: Flickr)

Le Penová a její strana Národní shromáždění proměnila 8 parlamentních křesel v neuvěřitelných 88, zatímco Macronův ansámbl získal 245 křesel, což je mnohem méně než 289 křesel potřebných k vytvoření funkční většiny.

Národní sjednocení nyní může poprvé od roku 1986 vytvořit parlamentní skupinu a poprvé po celé generaci mít významný vliv na politická rozhodnutí.

„Tato parlamentní skupina bude zdaleka největší v historii naší politické rodiny,“ prohlásila Le Penová, zatímco blahopřála svým příznivcům.

Skupina bude působit jako „pevná opozice vůči Emmanuelu Macronovi, bez podbízení a s respektem k institucím“, dodala.

Odborníci byli ohromeni, jak je možné, že Le Penová nakonec získala 88 mandátů, když výsledek její strany v prvním kole naznačoval výrazně nižší číslo.

Mathieu Gallard, ředitel výzkumu agentury Ipsos France, si posteskl nad tím, jak „blokování krajní pravice za každou cenu už na místní úrovni nefunguje: v kontextu konfrontace NUPES/RN se voliči Ensemble zdrželi hlasování“.

Francouzské noviny na výsledek reagovaly tvrzením, že Francie je nyní „neovladatelná“ poté, co došlo k politickému „zemětřesení“.

Macronova premiérka Elisabeth Borneová reagovala špatně, když prohlásila, že řádné fungování demokracie, které zafungovalo tak, že Macronově straně zasadilo těžkou ránu, představuje pro Francii „riziko“.

„Tato situace představuje pro naši zemi riziko vzhledem k rizikům, kterým čelíme na národní i mezinárodní úrovni,“ řekla. „Od zítřka budeme pracovat na vytvoření funkční většiny.“

Macron se bude muset vypořádat také s krajně levicovým lídrem Jeanem-Lucem Mélenchonem, který vytvořil koalici levicových stran, jež nakonec získala 131 křesel.

Ačkoli nešel v této otázce tak tvrdě jako prezidentův soupeř Eric Zemmour, Marine Len Penová se vyslovila proti neschopnosti Francie absorbovat obrovské množství migrantů.

Již v roce 2020 vyzvala k uspořádání celostátního referenda s cílem zastavit to, co označila za „potopení“ Francie prostřednictvím „globalistického“ programu masové imigrace.

Zdroj: infowars.com