První soukromě financovaná americká mise k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) ukončila provoz v neděli večer. (Foto: Twitter / Space X)

Čtyřčlenná posádka se z ISS vylodila v kapsli SpaceX Dragon Endeavour, která se v pondělí odpoledne dosedla u pobřeží Floridy.

Mise, označovaná jako Axiom-1 nebo Ax-1, měla původně trvat deset dní na oběžné dráze, z toho osm dní na palubě ISS, ale řada nepříznivých povětrnostních podmínek v místě přistání prodloužila pobyt astronautů na stanici zhruba o týden.

Čtyři členové posádky – Michael López-Alegría, bývalý astronaut NASA, který se stal zaměstnancem stanice Axiom, dohlíží na misi, izraelský podnikatel Eytan Stibbe, kanadský investor Mark Pathy a realitní magnát Larry Connor z Ohia – provedli na ISS více než 25 vědeckých experimentů, včetně experimentů pro Mayo Clinic, Montrealskou dětskou nemocnici, Clevelandskou kliniku a Ramonovu nadaci. Z ISS odletěli v neděli ve 21:10 SELČ.

Není zcela jasné, kolik na misi vynaložila společnost Axiom Space, která sídlí v texaském Houstonu. CNN uvedla, že Axiom již dříve zveřejnil cenu 55 milionů dolarů za jedno místo na desetidenní cestu. Doba mise se však prodloužila a vznikly další náklady na udržení astronautů na stanici.

„Po provedení série zážehů pro vzdálení se od vesmírné stanice provede Dragon několik manévrů pro snížení oběžné dráhy, odhození trupu a opětovný vstup do zemské atmosféry, načež přistane u pobřeží Floridy o 16 hodin později, přibližně v pondělí 25. dubna ve 13:06 SELČ,“ uvádí se v živém vysílání společnosti SpaceX.

Přímý přenos sledujte zde