Twitter v neděli zahájil jednání s miliardářem Elonem Muskem v reakci na to, že jeho akviziční nabídka ve výši 43 miliard dolarů získala podle zpráv podporu akcionářů společnosti. (Foto: Flickr)

Ačkoli jednání nemusí nutně znamenat, že Twitter přijme Muskovu nabídku 54,20 USD za akcii, znamená to, že společnost provozující sociální média je ochotna Muskovi prodat, pokud bude splněna atraktivní cena.

Od agentury Reuters:

Jeden ze zdrojů uvedl, že Twitter chce vědět více o případném aktivním vyšetřování Muska ze strany regulačních orgánů, včetně americké Komise pro cenné papíry (SEC), které by mohlo ohrozit dokončení transakce. Právníci zabývající se cennými papíry tvrdí, že Musk, který urovnal obvinění, že uvedl investory v omyl, když před čtyřmi lety naznačil, že získal finanční prostředky na převedení společnosti Tesla do soukromého vlastnictví, mohl porušit pravidla SEC pro zveřejňování informací, když na začátku tohoto roku získal podíl ve společnosti Twitter.

Twitter také zkoumá, zda by regulační orgány na některém z hlavních trhů, kde působí, neměly námitky proti Muskovu vlastnictví společnosti, dodal zdroj. Pokud by Twitter zjistil, že prodej Muskovi by byl riskantní, mohl by podle zdrojů požadovat značný odstupný.

Společnost provozující sociální média přijala po Muskově nabídce jedovatou pilulku, která mu má zabránit zvýšit svůj více než 9% podíl ve společnosti nad 15 % bez vyjednání dohody s její správní radou. V reakci na to Musk pohrozil, že učiní nabídku na koupi akcií, kterou by mohl využít k zaregistrování podpory akcionářů Twitteru pro svou nabídku.

Musk minulý týden zvýšil sázky, když se nechal slyšet, že shromáždí akcionáře, aby za ním učinili nabídku k odkupu, která by podkopala strategii jedovaté pilulky společnosti Twitter tím, že by to vypadalo, že Twitter pracuje proti svým investorům.

O konečné ceně by rozhodovali především akcionáři, z nichž mnozí jsou dlouhodobí investoři, kteří chtějí vyšší cenu, a zbytek krátkodobí investoři, kteří rádi přijmou Muskovu současnou nabídku.

Situaci komplikuje ekonomický pokles pod vedením Joea Bidena prostřednictvím zběsilé inflace a propadu akcií technologických společností a celého trhu, který ztěžuje Twitteru slibovat akcionářům vyšší ocenění, uvedla agentura Reuters.

Pokud jednání nepokročí, může být nabídka stále na stole.

Takový krok by znamenal boj o kolektivní podporu akcionářů, kteří chtějí Muskovu nabídku přijmout, což by Twitter dostalo do nepříjemné pozice vůči investorům, protože by se musel rozhodovat mezi jejich zájmy a zájmy představenstva Twitteru.

Zdroj: reuters.com