Banka na Wall Street hlásí ztráty kvůli odchodu z Ruska kvůli válce na Ukrajině. (Foto: Flickr)

JPMorgan Chase ve středu oznámila, že její zisk za první čtvrtletí klesl oproti loňskému roku o 42 %, částečně proto, že banka odepsala aktiva v hodnotě téměř 1,5 miliardy dolarů kvůli vyšší inflaci a ukončení podnikání v Rusku v souvislosti s konfliktem na Ukrajině.

Banka, která je podle objemu aktiv největší v USA, uvedla, že zisk klesl na 8,28 miliardy dolarů, tj. 2,63 dolaru na akcii, a zaostal tak za očekáváním Wall Street ve výši 2,72 dolaru na akcii. Tržby klesly o skromnějších 5 % na 31,59 miliardy dolarů.

Generální ředitel Jamie Dimon ve svém prohlášení uvedl, že banka vidí před sebou „významné geopolitické a ekonomické výzvy v důsledku vysoké inflace, problémů v dodavatelském řetězci a války na Ukrajině“.

Minulý měsíc banka JPMorgan oznámila, že ukončuje své aktivity v Rusku. Dimon ve svém výročním dopise akcionářům uvedl, že ačkoli se vedení neobává své expozice v Rusku, může „časem stále přijít o zhruba 1 miliardu USD“.

Ve středu finanční ředitel banky Jeremy Barnum novinářům řekl, že po odečtení čtvrtletní ztráty zbývá v ruské expozici zhruba 600 milionů dolarů.

Zdroj: apnews.com