Ukrajina měla přibližně 100 aktivních baterií systémů protivzdušné obrany dlouhého dosahu S-300 s až 300 odpalovacími zařízeními, když Rusko rozšířilo svou válku v zemi počínaje nocí 23. února. (Foto: Ruské ministerstvo obrany)

O sedm týdnů později Rusové vyřadili nejméně 21 odpalovacích zařízení S-300, což externí analytici potvrdili fotografiemi nebo videozáznamy. I kdyby byl skutečný celkový počet zničených odpalovacích zařízení vyšší – a to téměř jistě je – není těžké pochopit, proč ruské letectvo stále ztrácí překvapivý počet letadel.

Přesto se pravděpodobně blíží den, kdy Ukrajině dojdou zbraně země-vzduch nejdelšího dosahu.

Ukrajinská armáda, letectvo a námořnictvo zdědily po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991 velké množství vybavení protivzdušné obrany. Patřilo k němu šest brigád a čtyři pluky S-300, které byly kaskádovitě převedeny na ukrajinské letectvo, plus další S-300, které převzala armáda.

Odpalovací zařízení S-300 může v závislosti na modelu odpálit dvoutunovou raketu s bezkontaktním zapalovačem až na vzdálenost 125 kilometrů.

Brigáda S-300 zahrnuje několik praporů, z nichž každý dohlíží na několik baterií. Baterie obvykle zahrnuje samostatné vyhledávací a zásahové radary, velitelské vozidlo a až tucet odpalovacích zařízení, každé se čtyřmi raketami připravenými k odpálení. Brigáda S-300 tak může mít sto nebo více odpalovacích zařízení a více než 400 připravených raket.

Pluk S-300 má obvykle čtyři baterie, které dohromady obsluhují až 48 odpalovacích zařízení s celkem 192 raketami.

Ve většině armád – a ukrajinská rozhodně není výjimkou – se skutečné síly v poli jen zřídkakdy shodují s oficiální tabulkou organizace a vybavení. Proto 10 nebo více brigád a pluků S-300 v Kyjevě dohromady provozuje pouze polovinu baterií, které jsou uvedeny v jejich oficiálních TOE.

Přesto se jednalo o významné síly. A která dokázala absorbovat stálé ztráty způsobené ruskými raketami a řízenými střelami. Analytici z otevřených zdrojů na blogu Oryx, kteří potvrzují ztráty válečné techniky prostřednictvím fotografií a videí v médiích, uvádějí úbytek ukrajinských S-300 na 21 odpalovacích zařízeních.

Zdroj: forbes.com