Šéf OSN varoval, že následky ruské invaze na Ukrajinu a její dopad na trhy s potravinami a energií by mohly mít vážné dopady na boj za omezení klimatické krize. (Foto: Flickr)

Generální tajemník OSN António Guterres v komentáři pro The Economist Sustainability Summit uvedl, že „následky ruské války na Ukrajině mohou narušit globální trhy s potravinami a energií – což má závažné důsledky pro globální klimatickou agendu“.

„Vzhledem k tomu, že hlavní ekonomiky sledují strategii všeho všudy, aby nahradily ruská fosilní paliva, krátkodobá opatření by mohla vytvořit dlouhodobou závislost na fosilních palivech a uzavřít okno k dosažení 1,5 stupně. Země by mohly být natolik pohlceny okamžitým nedostatkem fosilních paliv, že zanedbají nebo na koleně omezí politiky zaměřené na snížení spotřeby fosilních paliv,“ dodal.

Významná zpráva podporovaná OSN, která byla zveřejněna minulý měsíc, zjistila, že dopady změny klimatu způsobené člověkem jsou větší, než se dosud předpokládalo, a varovala před nevratnými dopady, pokud globální oteplení ve světě překročí 1,5 stupně Celsia.

Zdroj: cnn.com