Rusko po oznámení svých záměrů na vytvoření alternativy k platebnímu systému SWIFT (když se před tím od Západních politiků ozvaly hlasy za odříznutí Ruska od SFIFTu, což tato ‚nezávislá‘ firma rychle popřela) nedávné ještě řeklo, že tento systém bude hotov už v květnu. Vypadá to ale, že rychlý propad rublu (a yuanu) z posledních dnů eskaloval potřebu tohoto de-dolarizačního platebního systému, a tak, jak hlásí RT, ruské banky Rossiay a SMP, které spadají pod Západní sankce, jsou mezi osmi zápůjčními ústavy, které už 15. Prosince začínají s testování nového národního platebního systému.


Jak hlásí RT:

[quote align="center" color="#999999"]

Ruské banky Rossiya a SMP, které spadají pod Západní sankce, jsou mezi osmi zápůjčními ústavy, které 15. prosince začnou s testováním nového národního platebního systému.

„Do tohoto projektu se zapojí SMP Bank a Rossiya Bank, pro které je tahle záležitost velice kritická a důležitá. Jsou to dost velké banky,“ řekl v interview s Rossiya 24 TV šéf Ruského národního platebního systému (NPS) Vladimir Komlev.

Tento krok přichází jako součást ruské ambiciózní iniciativy za odstranění Západní dominance nad jejich finančními trhy. Ruská centrální banka minulý měsíc řekla, že si jako alternativu k síti SWIFT zavede svůj vlastní mezinárodní mezibankovní platební systém a do května 2015 ho zprovozní.

K dalším bankám zapojeným do testování patří i druhá největší ruská VTB. Její management se v poslední době o potřebě zajištění větší soběstačnosti ruského finančního systému a pohřbení amerického dolaru projevoval hodně hlasitě, hlásí Vedomosti.

Komlev řekl, že provozní princip tohoto nového systému zůstane ten samý. Použití už existujících formátů bude pro banky daleko pohodlnější; když nebudou muset rekonfigurovat svůj software.

Poslední verzi technologie NPS testuje ruská společnost Openway Solutions.

„Moduly samotné jsou částečně unikátní a nezávislé, jen částečně mají něco společného s Openway. Teď nám ale už všechny patří, je to náš kód, naše znalost jak je ten systém postaven, a naše logika. Jsme schopni to vyvinout a poskytnout tomu podporu,“ řekl Komlev.

NPS byl zřízen v roce 2014 poté, co četné ruské banky postihly sankce od USA a EU. V březnu po zavedení těchto sankcí zastavily mezinárodní platební systémy Visa a MasterCard služby karet vydávaných těmito bankami.[/quote]

Vypadá to, že spolu s tím, jak na Putina tlačí sankce a pokles cen ropy, tak jako k jejich nezamýšlenému vedlejšímu účinku dochází k bumerangovému efektu proti hegemonii amerického dolaru tím, že on urychluje svou de-dolarizaci a křečkování zlata.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: zerohedge.com, reformy.cz