Běloruskuý prezident Alexandr Lukašenko doporučil lidem, aby se příliš nebáli, pokud jim bude diagnostikován koronavirus, a „mezinárodním podvodníkům“ vzkázal, aby pandemii ukončili. (Foto: Flickr)

„Radím vám, abyste se tím netrápili. Říkám vám to už dlouho, od první chvíle: naše nemoc je tady, v našich hlavách. Jakmile začnete jásat a utíkat pryč, je to problém. Mladí lidé se nemají čeho obávat,“ řekl v pátek novinářům Lukašenko, kterého citovala prezidentská tisková služba.

Zároveň se obrátil na mezinárodní organizace:

„Chci všem těm mezinárodním podvodníkům říct: už dost. Už nám tolik nabrali do kapes, že nám tam nic nezbylo. Všichni byli zbaveni svéprávnosti. Je nutné tuto pandemii ukončit. Už toho bylo dost, ponížili jste lidi.“

Prezident dodal, že sleduje, jak se situace s koronavirem ve světě vyvíjí a co o ní říkají různí odborníci.

„Jeden, ať už americký nebo západní odborník, řekl: ‚Když je omikron tak snadný virus, pojďme všichni onemocnět a bude to pro nás vakcína.‘ Z mého pohledu je to perfektní návrh,“ řekl Lukašenko.

Sám prezident, který opět prodělal covid-19, tentokrát po nákaze omikronovým kmenem, uvedl, že se mohl nakazit od běloruských hokejistů během tréninku. Podle něj se nyní cítí normálně, jen má trochu ochraptělý hlas, jelikož včera měli hokejový trénink.

Lukašenko poznamenal, že tentokrát trpěl nemocí mnohem snáze než minule a nemohl se vyhnout účasti na řadě akcí.

Připomínáme, že Lukašeno na začátku „pandemie“ rozhořčeně odmítl platbu zhruba 940 milionů dolarů, kterou mu nabídl MMF výměnou za lockdown země.

Zdroj: tass.ru