Někteří lékaři údajně odmítají ošetřovat nenaočkované pacienty. Prezident České lékařské komory Milan Kubek se jich ale zastává. (Foto: Flickr)

Medikům, kteří se sami nechtějí nechat naočkovat, radí, aby z komory odešli.

Atmosféra kolem očkování v Česku houstne a postoje zarytých stoupenců očkování i jeho odpůrců se radikalizují. Tato konfrontace se odráží i v lékařské komunitě. Jak uvádí CNN Prima NEWS, někteří lékaři odmítají ošetřovat nenaočkované pacienty.

„Docent Zlatohlávek odmítá vyšetřit neočkované pacienty. Pouze pošleme elektronický recept. Mám stejná práva jako vy,“ stálo v jednom letáku, který podepsal lékař z covidového oddělení, který visel na třetí interní klinice Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Nemocnice později nechala leták odstranit. V praxi údajně nedošlo k tomu, že by někdo nebyl ošetřen.

„Myslím, že to není nic důležitého a jestli to chce někdo z pacientů řešit, od toho máme ombudsmana, na něhož se mohou obrátit. V této chvíli, kdy se všichni lékaři potýkají s útoky, nechceme již tento bulvár jet,“ reagoval mluvčí nemocnice Michal Schneider na dotaz CNN Prima News.

Další případ se objevil v pediatrické ordinaci v Bystřici. Tam lékařka vyzvala neočkované rodiče, aby nevstupovali do čekárny.

„Děti jsou častými bezpříznakovými přenašeči tohoto onemocnění, a tak jsem se rozhodla tímto způsobem zabránit nákaze neočkovaných rodičů v mé ordinaci a snad trochu předejít dalšímu šíření mezi zdravou populací. Bohužel moje snaha byla špatně pochopena,“ hájí se pediatrička Dagmar Heczková.

Lékařů se zastává i šéf České lékařské komory Milan Kubek. Podle něj ošetřují každého, a přitom sami musí poslední dobou čelit útokům.

„Zdravotníci jsou profesionálové. Ošetřují každého, ale i oni jako lidé mají právo myslet si své. Není pravda, že by neošetřovali neočkované, těch jsou plné nemocnice. Lékaři však mají svou důstojnost a nemusí strpět každý útok, který se na ně valí,“ zdůraznil.

Kvůli svým postojům v otázce řešení epidemie koronaviru musí čelit výhrůžkám. Nachází dokonce psí exkrementy ve své poště.

„Já si tady nechci hrát na bolestína, ale co vnímám jako nejhorší, je to, když je vyhrožováno mé rodině, s tím se tedy odmítám smířit a věřím, že policie koná a že pachatelé budou potrestáni. Od nejrůznějších e-mailů, naprosto nereprodukovatelných, to dospělo k demonstracím pod okny, kdy mě vyzývají k tomu, abych vylezl ven, titulují mě tak, že je to nereprodukovatelné, slibují mi, že mě pohoupají na lucerně a moje rodina, kterou také patřičně titulují, se na to musí dívat. Zahlcují mi také telefon, aby se mi nedovolali pacienti a nenechají mě pracovat,“ popsal situaci Kubek v rozhovoru pro internetovou televizi DVTV.

Lékaři proti ČLK

Zároveň Kubek vyzval lékaře, aby respektovali stanoviska komory v otázce očkování. Ti, kteří se s nimi neztotožňují, by podle něj udělali nejlépe, kdyby z komory vystoupili.

„Nemohli by pak poškozovat své pacienty. To by bylo asi nejelegantnější řešení. Jedna alternativní kolegyně tohle učinila, teď je léčitelkou a nemůže se vydávat za doktorku,“ řekl Kubek s tím, že vyloučit takové lékaře z komory je z legislativního hlediska obtížné. Takové rozhodnutí by muselo obstát u soudu.

Část lékařů skutečně s povinným očkováním nesouhlasí, stejně tak i s očkováním dětí. Petice pod názvem „Deklarace lékařů k nátlaku na očkování“ kritizuje „iracionální opatření, represe a neodůvodněná privilegia očkovaných“. Českou lékařskou komoru obvinili z toho, že přispívá k šíření strachu a beznaděje.

„Medicínský problém je v současnosti zneužíván k prosazování politických a ekonomických cílů za současného omezování svobody a diskriminování jedné skupiny lidí,“ píšou medici.

„Očkovaní šíří infekci, a tedy nelze nikoho emočně vydírat ani nutit k očkování z důvodu ochrany svých bližních. Známe rizikový profil pacienta, u kterého je očkování schopno zabránit těžkému průběhu nemoci. Současně víme, že pacienti, kteří v minulosti nákazu prodělali, neplní nemocnice, a očkování tedy u nich má přínos zcela minimální,“ stojí v petici.

Petici podepsalo přes 71 tisíc lidí, z toho zhruba 1600 lékařů.

Zdroj: snews.com