Lidstvo přesune většinu průmyslu do vesmíru a na naší planetě, která se změní v přírodní letovisko, dovolí zůstat jen několika vyvoleným, tvrdí vesmírný badatel Jeff Bezos. (Foto: Youtube / Blue Origin)

Miliardář z Amazonu se během přednášky na každoročním Ignatius Forum ve Washingtonu nadšeně podělil o své předpovědi, jak bude lidská civilizace v budoucnu vypadat – přičemž on osobně pomůže tuto budoucnost přiblížit.

Očekává, že většinu průmyslové výroby převezmou obrovské válcové vesmírné kolonie, které se budou točit a vytvářet umělou gravitaci pro miliony obyvatel. Země se mezitím promění v přírodní rezervaci s omezeným přístupem podobně jako dnes americké národní parky.

„Tohle místo je výjimečné, nemůžeme ho zničit,“ řekl zakladatel Amazonu o naší planetě.

„Miliony lidí se časem přestěhují ze Země do vesmíru. A to je vize společnosti Blue Origin – miliony lidí pracujících ve vesmíru,“ dodal s odkazem na svou vlastní firmu.

„V průběhu staletí se většina nebo mnoho lidí narodí ve vesmíru. Bude to jejich první domov. Budou se rodit na těchto koloniích, budou na nich žít. Možná budou navštěvovat Zemi stejně jako vy Yellowstonský národní park,“ předpověděl Bezos.

Řekl, že samotné kolonie „budou mít řeky, lesy a divokou přírodu“, čímž se jeho projev pravděpodobně dostal z oblasti futurologie do optimistické science fiction.

Bezos jako zdroj inspirace uvedl princetonského fyzika Gerarda O’Neilla, který v roce 1976 navrhl koncept vesmírných habitatů. Řekl, že taková expanze, jakou předpověděl, je nevyhnutelná, má-li lidstvo růst udržitelným způsobem.

„Tato Země může do určité míry uživit, řekněme, 10 miliard lidí. Museli bychom se hodně snažit, abychom přišli na to, jak to udělat, aniž bychom planetu degradovali… Sluneční soustava může uživit bilion lidí,“ řekl.

Na dotaz moderátora akce Adiho Ignatiuse se podnikatel nevyjádřil k tomu, kdo podle něj bude v budoucnu rozhodovat o tom, kdo bude na Zemi žít. Pokud jsou historické precedenty nějakým ukazatelem, může jít o privilegia daná bohatstvím a postavením.

V rozhovoru se hovořilo o výhodách, které Bezosovi plynou z jeho vlastního postavení jednoho z nejbohatších lidí na Zemi, když se Bezos pochlubil, že se mu podařilo získat epizodní roli ve své oblíbené filmové sérii Star Trek.

Zdroj: rt.com