Západní tisk nezajímá pravda o událostech na Ukrajině. Fakta odporující oficiálnímu stanovisku úřadů se prostě do médií nedostanou. V poslední době se ale začaly rýsovat určité změny. Například šéfredaktor německého televizního kanálu ARD přiznal předpojatost ve výběru zpráv z Ukrajiny. Události na Ukrajině jsou tématem pro západní novináře málo zajímavým. Psát o nich je nudné. Existuje příliš mnoho zákazů.


Vykládat události je možné pouze z jediného hlediska – kyjevského. Což je pochopitelné. Vydat se na jihovýchod Ukrajiny a získávat tu informace, z toho mají strach, vždyť se tu střílí. Dokonce teď, když platí příměří, příslušníci ukrajinských silových složek čas od času zasazují údery jako by bývalému nepříteli. 1. října například ostřelovali školu v Doněcku. Zahynul učitel a rodič jednoho z žáků.

Bezpečnější je získávat informace v Kyjevě. Alternativní stanovisko je ruské. Z toho ale západní novináři vycházet nesmějí. Když totiž připustíme, že jsou údaje Moskvy správné, pak okamžitě vyvstane otázka – za co tedy na Rusko uvalili sankce?

Aby se v západní společnosti nešířily pochybnosti, je lepší prostě ignorovat fakta a akce, na kterých lze získat nějaké informace, si pečlivě vybírat. V duchu nejlepších tradic svobodného tisku se například západní novináři rozhodli, že nepůjdou na briefing uspořádaný 1. října ruským zastupitelstvím při OSN v Ženevě. Jeho tématem byla Ukrajina a mluvili na něm lidé, kteří osobně řídili příjem ukrajinských uprchlíků na hranici a posílali na jihovýchod Ukrajiny humanitární pomoc. Jako důkaz byly předloženy fotografie a videa. Bylo možné klást otázky.

Zajímá tohle západní novináře? Kdepak. Na briefing se nedostavil ani jediný zástupce amerických nebo evropských médií.

Mezi západními novináři samozřejmě existují i mistři své profese, nebo prostě čestní lidé, kteří nemohou nevidět přehmaty v informování o událostech na Ukrajině. Nedávno šéfredaktor německého televizního kanálu ARD Kai Gniffke veřejně přiznal, že jeho podřízení se občas nechali příliš unést proudem informací z Kyjeva a nechali bez povšimnutí postoj Ruska a domobrany z jihovýchodu Ukrajiny. „Kdybychom na začátku konfliktu na Ukrajině věděli tolik, kolik toho víme dnes, zdůrazňovali bychom něco jiného a vybírali bychom jiné formulace“, prohlásil Gniffke.

Tady se ale kruh opět uzavírá. Samotná západní média si pro informace na místo událostí nejedou, protože mají strach. Odvolávat se na tam pracující zahraniční, převážně ruské kolegy, nechtějí. A když se objeví možnost dostavit se na briefing, dozvědět se fakta a učinit závěry samostatně, tak nemohou. Příkaz shora.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru