Čerpání plynovodem Jamal-Evropa kleslo na nulu, jak vyplývá z údajů německého provozovatele Gascade. (Foto: Flickr / ilustrační)

Od 7:00 do 8:00 SELČ prošlo potrubím téměř 400 tisíc metrů krychlových, během další hodiny hodnota prudce klesla na 28,8 tisíc metrů krychlových a od 9:00 SELČ se podle údajů čerpání úplně zastavilo. Přitom včera dosahovalo téměř milionu metrů krychlových za hodinu.

Plynovod přešel do reverzního režimu – ze západu na východ.

Od 09:00 do 10:00 SELČ to bylo přibližně 80 tisíc metrů krychlových za hodinu a od 10:00 do 11:00 SELČ – téměř 168 tisíc metrů krychlových za hodinu.

Portál RBC informuje, že polští spotřebitelé dostávají plyn potrubím nejen přímo z Ruska, ale také prostřednictvím „virtuálního reversu“ z Německa (na smluvním základě), ale ve skutečnosti odebíráním jej z tranzitního toku.

V případě, že požadavek na virtuální revers překročí přímý fyzický tok, může se plynovod přepnout do fyzického reversního režimu.

Plynovod Jamal-Evropa o délce více než dva tisíce kilometrů prochází územím Ruska, Běloruska, Polska a Německa.

Ročně dokáže přečerpat až 33 miliard metrů krychlových plynu. Polský úsek plynovodu o délce 683 kilometrů vlastní EuroPol Gaz a provozuje jej provozovatel přepravy plynu Gaz-System.

Zdroj: snews.com