Prezident Miloš Zeman svolá ustavující schůzi Poslanecké sněmovny na 8. listopadu. Po schůzce s kancléřem Vratislavem Mynářem to řekl dosluhující šéf dolní komory Radek Vondráček (ANO). Prezidentská kancelář to následně i oficiálně potvrdila. (Foto: Youtube)

„Účelem schůzky byla výměra informaci a mohu potvrdit, že pan prezident svolá to úvodní zasedání na osmého listopadu,“ uvedl Vondráček pro ČT po jednání na Hradě.

„Čekám to v rozmezí opravdu dnů,“ doplnil k tomu, kdy Zeman k tomuto kroku oficiálně přistoupí.

K otázce koho Zeman pověří sestavením nové vlády Vondráček řekl, že „platí to, že jak pan prezident nebude na JIP“ a lékaři ho přesunou na „normální pokoj“, setká se s příslušnými „aktéry“ a podle toho se rozhodne.

8. listopadu je dnem, kdy by se poslanci museli v každém případě sejít. Zmiňme také, že koalice Spolu a PirSTAN včera oznámily, že chtějí jednat o vládě tak, aby mohly do 8. listopadu podepsat vládní koaliční smlouvu.

„Všechna společná jednání a práce by měla vést k tomu, abychom nejpozději do 8. listopadu mohli podepsat společnou koaliční smlouvu,“ řekl ve středu během brífinku předseda ODS Petr Fiala.