Bělorusko se může stát klíčovým regionem pro zahájení útoku ruské armády na Polsko a Litvu. O tento názor se podělil pozorovatel Defence 24 Marcin Gawenda. (Foto: Flickr/ilustrační)

Podle jeho názoru je toto území důležité nejen z geopolitického hlediska, ale také jako region pro útočné a obranné operace v trojúhelníku Polsko-Litva-Bělorusko.

Tato konfigurace umožní ruské armádě dojít v případě nutnosti do Kaliningradské oblasti přes Suvalkský koridor, míní autor.

V případě války získá také zásadní význam běloruská infrastruktura, jež se stane svérázným logistickým uzlem pro seskupení spojenců. Gawenda věnoval zvláštní pozornost běloruským železnicím.

Umožní rychlý přesun sil a zdrojů, zatímco vojenské polygony budou rozmísťovat velké oddíly spojenců v polních táborech.

Praktická fáze běloruských a ruských strategických manévrů Západ 2021 se konala 10. až 16. září. Cílem cvičení byla prověrka připravenosti a schopnosti orgánů vojenského velení Běloruska a Ruska společně jednat za účelem zajištění vojenské bezpečnosti a územní celistvosti Svazového státu a jejich součinnosti v bojových akcích.